Monter med marine øgler

 Klikk på et fossilStenopterygius hauffianus Thaumatosaurus sp. Nothosaurus sp. Stenopterygius quadriscissus Ophthalmosaurus sp. Ichthyosaurus sp.
Marine øgler
Flere grupper av reptiler utviklet former som levde i vann. I museets utstilling er det vist noen av de mest vellykkede av disse.

Svaneøgler var en type øgler som levde i havet. De utviklet seg antagelig fra bastardøglene i trias. Kroppen var kort og flat, halsen meget lang, og hodet var lite i forhold til resten av kroppen. For- og baklemmene var lange luffer, som de beveget opp og ned når de svømte. Svaneøglene hadde skarpe tenner. De spiste fisk, blekkspruter og andre svømmende sjødyr. De eldste svaneøglene dukket opp i begynnelsen av jura, for 190 millioner år siden. De fantes i 125 millioner år og døde ut ved slutten av kritt. Funn av svaneøgler er gjort på Svalbard.

Fiskeøglene levde i havet og har fått sitt navn fordi de lignet på fisk. Kroppen var rund og smalnet av bakover. De hadde en trekantet ryggfinne og en kraftig halefinne. For- og baklemmene var loffer. Fiskeøglene hadde meget store øyne og lange, smale kjever med spisse tenner. Føden besto av fisk, blekkspruter og andre svømmende sjødyr. Fiskeøgler var mellom 3 og 5 m lange. De største var 15 m lange. De første fiskeøglene er kjent fra trias for 240 millioner år siden. De fantes i 160 millioner år og døde ut i kritt.

Liste over innholdet i Monter med marine øgler
Vil du vite mer om dette? Faktaside om marine øgler

Publisert 18. mai 2011 16:00 - Sist endret 11. okt. 2011 10:09