2004: Uglesett

UGLESETT handler om en gruppe av spennende og myteomspunnet fugler, uglene. Mørkets og lysets jegere.

UGLESETT handler om en gruppe av spennende og myteomspunnet fugler, uglene. Mørkets og lysets jegere. Mennesker har i tusenvis av år forbundet ugler med visdom, men også med mystikk, død og dystre spådommer. Det er ikke så underlig. I motsetning til andre fugler likner ugler litt på mennesker med sine forovervendte øyne, kinnslør og oppreiste kropp. Flere uglearter har også fjærtopper som minner om ører.

UGLESETT tar ikke bare for seg uglenes biologi, men handler også om ugler i legender og folketro. Uglenes rolle som gudenes budbringere og heksers følgesvenner strekker seg fra antikkens Hellas til vår egen tids Harry Potter.

UGLESETT viser ugler som finner sitt bytte om dagen og om natten, på skogbunnen og under snøen. Visste du at den lille spurveugla bruker reiret sitt som kjøleskap om vinteren? Eller at Snøugla kan se en mus som beveger seg mer enn én kilometer unna?

UGLESETT er satt sammen av en enestående samling ugler. Den er bygget opp av fallvilt og beslag som gjennom årene har funnet veien til Agder naturmuseum. Alle norske arter er representert i utstillingen. Vi har i tillegg hentet frem en del utenlandske arter fra våre egne samlinger. Vi presenterer også siste nytt fra forskningen på Snøugle.

Utstillingen er produsert ved Agder naturmuseum med Roar Solheim som faglig ansvarlig, men Universitetets naturhistoriske museer har fått anledning til å utvide den opprinnelige utstillingen.

Utstillingen er produsert i samarbeid med Agder Naturmuseum som retter en spesiell takk til Direktoratet for naturforvaltning og fylkesmannens miljøvernavdeling i Agder for tildeling av fallvilt.

Publisert 7. okt. 2013 13:29 - Sist endret 17. apr. 2018 15:47