2016: Spør naturen

En utstilling om biomimicry.

 

Mennesket har ofte latt seg inspirere av naturen for å utvikle nye løsninger. Velkjent er fuglene som har inspirert mennesker til å lage fly, og den "innpåslitne" planten borre som inspirerte til borrelås.

Mange ingeniører, arkitekter og designere søker nye bærekraftige løsninger ved se til naturen. Dette er et voksende innovasjonsfelt som kalles «biomimicry». Ordet biomimicry kommer fra bios, som betyr liv og mimensis som betyr imitasjon.

Naturen har gjennom millioner av år utviklet løsninger på problemer den har stått overfor. Naturens materialer er skapt med minimal ressursbruk, ved normal temperatur, uten mye energi og med resirkulering av alt avfall. Naturen er bærekraftig! Ved å studere former, materialer og prosesser i naturen, kan også vi mennesker løse våre problemer på en bærekraftig måte.

I denne utstillingen kan du se hvordan ulike planter, dyr og økosystemer har gitt inspirasjon til blant annet en robot, borrelås og en ny måte å dyrke i ørkenen.

Vi håper mange lar seg inspirere til å utforske naturen på en ny måte, og finne nye smarte ideer selv.

Åpningstider

Utstillingen er åpen hver dag 10-18.

I 2005 utviklet Mercedes-Benz bilen «Bionic car». De ville produsere en romslig bil med lavt energiforbruk og ble inspirert av formen til den gule koffertfisken. Foto: Kristina Bjureke
Modell av koffertfisken som inspirerte bilen "Bionic car". Foto: Kristina Bjureke

 

Publisert 26. apr. 2016 13:11 - Sist endret 26. juni 2018 10:04