Kinesiske planter: Kinesisk tempeltre ("Hukommelsestreet") – Ginkgo biloba

Ginkgo-treet kalles ofte et "levende fossil", fordi det er den eneste nålevende representanten for en gruppe trær som eksisterte allerede for 270 millioner år siden. Fossiler av det karakteristiske, vifteformede bladet er funnet både i Amerika, Europa og Asia. Treet døde imidlertid ut i Amerika og Europa for mange millioner år siden, men i Kina og Japan overlevde det. I evolusjonshistorien er Ginkgo blant de aller første ekte frø-plantene. Utviklingen fra planter som formerer seg med sporer (for eksempel bregner), til planter som blomstrer og setter frø, var et stort skritt i evolusjonen, og i dag er det blomsterplantene som dominerer på Jorda. Ginkgo er en av de få "forfedrene" til dagens planter som kan studeres i levende live, og er derfor meget interessant i botanikken.

Det kalles tempeltre fordi det ofte var plantet ved buddhistiske templer. Det var - og er - regnet som et hellig tre, bl.a. på grunn av medisiner som ble framstilt av frøene. I de siste 20 årene er det blitt gjort en rekke medisinske studier av Ginkgo biloba, og nå er det særlig bladene man studerer. De inneholder en rekke interessante stoffer, og det produseres nå bladekstrakter som brukes mot flere sykdommer og plager. Ginkgo-ekstrakt virker bl.a. utvidende på de aller minste blodårene i kroppen (mikro-kapillærer), noe som gir bedret blodsirkulasjon i indre organer og i hjernen. Ekstraktet stimulerer dessuten den elektriske aktiviteten i hjernen (synapsene). Til sammen har dette vist seg å virke hemmende på utviklingen av Alzheimers sykdom. Det har også en generell positiv effekt på korttidsminnet hos friske mennesker, og mange har derfor begynt å kalle det "hukommelsestreet".

Det største Ginkgo-treet i Norden står i Botanisk hage i Oslo. Under Kina-utstillingen i desember og januar kan man få kjøpt tørkede Ginkgo-blader fra dette treet. Prøv litt Ginkgo-te - en styrkedrikk for korttidsminnet!

Publisert 18. nov. 2009 16:26 - Sist endret 29. feb. 2012 15:03