"Kan vi tilgi Darwin?" - pressemateriell

Om utstillingen

Verdens første publikumsvisning av primatfossilet Ida. Evolusjonsteorien i praksis med deg selv i rollen som krabbesulten måke. Dette er to av hovedattraksjonene når Naturhistorisk museum på Tøyen åpner jubileumsutstillling om evolusjonsteoriens far 5. juni.

I år er det 200 år siden Charles Darwin ble født, og 150 år siden utgivelsen av den revolusjonerende ”Artenes opprinnelse”, en bok som endret menneskenes syn på sin egen plass i naturen for alltid.

- Vi er både glade og stolte over å vise fram Ida her i Oslo, og håper publikum benytter anledningen til selv å ta fossilet i øyesyn, sier Cecilie Webb, ansvarlig for utstillingen. Diskusjonene har gått høyt etter at fossilet ble lansert i New York 19. mai, med tilhørende TV-film og bokutgivelse.

En annen attraksjon Webb tror vil appellere til publikum, spesielt de litt yngre, er ”Living Surface”, en demonstrasjon av hvordan det naturlige utvalg fungerer.

- Enkelt sagt er det et interaktivt spill i flere runder, hvor din oppgave er å være måken som fanger krabber på gulvet for å skaffe mat nok til deg og familien din. Etter hvert blir det lett å se hvilken type krabbe som klarer seg best, sier Webb.

Utstillingen forteller hvem Charles Darwin var, hvordan han kom fram til evolusjonsteorien, og hvordan den virker. I tillegg får vi vite hvordan den ble mottatt i samtiden. Ledere innen buddhisme, hinduisme og islam brukte for eksempel teorien til inntekt for sitt eget religiøse syn.

Utstillingen åpner i Zoologisk museum 5. juni, og vil bli stående til neste sommer.

Åpningstider Zoologisk museum: 11-16 alle dager unntatt mandag

For mer informasjon, kontakt
Cecilie Webb, utstillingsansvarlig, tlf. 902 51 683, c.e.webb@nhm.uio.no
Petter Bøckman, zoolog, tlf. 984 69 206, petter.bockman@nhm.uio.no
Karin-Brit Schonhowd, informasjonskonsulent NHM, tlf. 22 85 16 30, k.b.schonhowd@nhm.uio.no

Pressebilder

Klikk på bilde for høyoppløselig versjon. Bildene kan brukes gratis så lenge fotograf/opphavsrett oppgis.

Opphavsrett:
Jørn Hurum/
Naturhistorisk museum
Ida-fossilet
Publisert 5. juni 2009 14:44 - Sist endret 17. apr. 2018 15:47