Naturens vakreste

Bildet kan inneholde: fugl, hummingbird, nebb, wildlife.

Hos fugler finnes mange eksempler på spektakulære fjærdrakter, fjonge stjerter og imponerende sanger. I vår mini-utstilling "Naturens vakreste" kan du se noen av våre flotteste fugler og lære om hvilke prosesser som ligger bak evolusjonen av slike ornamenter og sanger. 

Bildet kan inneholde: fugl, nebb, nærbilde, sittende fugl, wildlife.
Blåstrupe-hannen har med sitt blå og oransje bryst en av de flotteste fjærdraktene i norsk natur, og det spiller en viktig rolle i konkurransen om hunnenes gunst. Foto: Truong Vu Pham/Naturhistorisk museum

Hos mange fugler og andre dyr er det store forskjeller på hanner og hunner. Som regel er det hannene som konkurrerer om hunnenes gunst, og det er ofte de med vakrest farger eller det flotteste sangrepertoaret som blir valgt.

Slik utvelgelse kalles kjønnsseleksjon, og er en viktig drivkraft bak blant annet påfuglens stjert og andre iøynefallende trekk i dyreriket.  

Lange stjertfjær kan, i likhet med flotte fjærfarger, fortelle en mulig make noe om den genetiske kvaliteten til eieren. Hudlapper, som hannens kam og hakelapper, kan gjenspeile hans nåværende helsetilstand. 

I mini-utstillingen "Naturens vakreste" har vi utstilt noen av våre mest fargerike fugler som viser hva kjønnsseleksjon kan føre til. Mange av fuglene som vises fram har aldri tidligere vært utstilt ved museet. 

Blant de vakre fuglene i mini-utstillingen finner du både kolibrier, solfugler, «vår egen» blåstrupe. 

Utstillingen finner du i toppen av trappen i Colletts hus (tidligere Zoologisk museum).

Publisert 1. sep. 2020 15:23 - Sist endret 3. sep. 2020 11:42