Siebkes skiferbenk

Siebkes skiferbenk bærer spor fra Jordens urtid og helt fram til i dag.

Siebkes skiferbenk. Foto: Anne Birkeland, NHM

Siebkes skiferbenk bærer spor fra Jordens urtid og helt fram til i dag. Den forteller om hvite sandstrender ved et urtidshav, om urolige tider da høye fjellkjeder steg opp av havet. Den bærer i seg historien om bruk av skifer helt fra steinalderen av. De vakre hellene er formet av steinhuggere som kjenner steinen og sitt håndverk. Benken viser hvordan arkitekter ønsker å skape noe funksjonelt og vakkert av naturens materialer.

Treet er en meget gammel tyrkisk hassel. Det sies at dette treet er det eldste i Botanisk hage. Det har stått der siden 1855, og har sett Tøyen forandre seg fra landbruksområde til bykjerne.

Man kan få en rolig stund på benken under treet og tenke på alt dette, samtidig med at man ser ut over landskapet i Oslo og den vakre Fjellhagen i Botanisk hage.

Johan Siebke var elev av Holbøll, som tegnet planen for Botanisk hage etter engelsk hagetradisjon. Siebke stod for anleggsarbeidet og ble i 1813 utnevnt av Frederik VI til "botanisk gartner i Christiania".

Minera Skifer AS, som driver steinbruddene på Engan i Oppdal, har levert skiferen.

Benken er tegnet og bygget av arkitektene Hedda Fjermestad Aase og Cecilie Lande Andersen, og ble innviet  4. mai 2014.

Ansvarlige: Hedda Fjermestad Aase, Cecilie Lande Andersen, Tor Mjaaland, Anne Birkeland. Benken er støttet av Sparebankstiftelsen DNB.

Publisert 7. okt. 2013 09:30 - Sist endret 31. mars 2019 13:11