English version of this page

Vikinghagen

Hva spiste vikingene og hvordan brukte de ressurser fra naturen?

Foto: Axel Dalberg Poulsen, NHM

En skipsformet, 33 meter lang tidsmaskin laget i cortenstål viser planter, stein og dyr som ble brukt i vikingtiden. Et besøk er også en sanselig opplevelse i et unikt og annerledes hageanlegg, som blant annet omfatter en hampplante i bur (ikke hasj). Vikinghagen er et permanent utendørs anlegg ved NHM, utviklet i samarbeid med søstermuseet Kulturhistorisk museum.

Vikinghagen bringer publikum tilbake til vikingtiden (ca. 793–1066 e. Kr.), som er en viktig periode i vår skandinaviske kulturarv, og ett av de mest populære emnene for museumsgjester i Skandinavia. Hittil har hovedfokus vært på kulturhistorie, men vikingtiden kan også brukes som en spennende måte å sette menneskets forhold til naturen i perspektiv. Vi legger vekt på å vise naturressurser som hadde betydning for menneskene på den tiden, ikke bare det som ble dyrket.

Vikinghagen ligger i arboretet ned mot Jens Bjelkes gate, i en hittil lite besøkt del av hagen. Området vil på sikt utvikles til å inneholde nordiske plantearter, med en natursti med fokus på de hjemmehørende ville planter

Anlegget er attraktivt for barn som vil lære seg hvordan vikingene utnyttet naturen og påvirket landskapet gjennom å frakte planter, dyr og stein. Interkulturell utveksling er ikke er noe nytt: allerede for 1000 år siden tok vikingene suvenirer fra plante- og dyreriket med seg hjem fra reisene sine, som koriander, fersken, påfugler og silke. Noen vekster ble importert, mens andre kom i form av frø som fulgte med skipenes ballast. En eksportartikkel fra Norge i den aktuelle perioden er kleberstein, som bl.a. ble brukt til gryter.

I Vikinghagen står en benk til minne om Jens Holmboe, professor ved Universitetet i Oslo som gjorde banebrytende forskning på planterester fra Osebergskipet.

Fra tid tid til annen avholdes ulike arrangementer som marked, mat, plantefarging, produksjon av gryter i kleberstein og mye annet som levendegjør naturens betydning i vikingtiden.

Sparebankstiftelsen DNB og Forskningsrådet har bidratt til finansieringen. Vikinghagen ble åpnet 31. august 2014 i forbindelse med NHMs 200-årsjubileum.

Se også

Foto: Axel Dalberg Poulsen, NHM

Foto: Axel Dalberg Poulsen, NHM

Foto: Axel Dalberg Poulsen, NHM

Publisert 18. nov. 2013 15:23 - Sist endret 31. mars 2019 13:11