English version of this page

Victoriahuset

Bildet kan inneholde: grønn, natur, gress, hage, botanisk hage.
Foto: Guri Dahl

Victoriahuset er som en tidskapsel fra 1800­-tallet. De fleste botaniske hager i Europa var opptatt av å dyrke og vise den gigantiske vannliljen fra Amazonas. Dette var på 1800-­tallet, lenge før folk flest fikk mulighet til å reise og oppleve eksotiske blomster – eller se dem på TV. Victoriahuset på Tøyen ble åpnet i 1876.

Foto/redigering: LINK - senter for læring og utdanning, UiO

 

I midtrommet finner du bassenget med vannliljer. Vi dyrker arten Victoria cruziana. Er du heldig, kan du her også oppleve lotus i blomst. Ellers i rommet er det nyttevekster som hører hjemme i tropiske strøk, der klimaet er varmt og fuktig. Du kjenner dem fra kjøkkenet, men vet kanskje ikke hvordan plantene ingefær, kaffe og kanel ser ut i naturen. 

Rommet til høyre når du kommer inn er viet afrikanske vekster, hvorav flere blir brukt til medisinske formål. Rommet til venstre viser et utsnitt av plantelivet i regnskogens trekroner. De fleste av plantene her er epifytter, som vil si at de vokser på trær eller andre planter. Orkideene utgjør den mest kjente familien i denne plantegruppen. Langs den ene veggen vokser også en rekke forskjellige kjøttetende planter.
 

Dronningen av nøkkeroser

Victoria-nøkkerosen er oppkalt etter dronning Victoria og vokser i Amazonas på grunt vann i stille bakevjer. Den er en av verdens mest hurtigvoksende planter. Et blad kan øke sin diameter med 35 cm på et døgn og kan holde vekten av et barn. Blomsten åpner seg bare to netter. Det finnes to arter av disse kjempenøkkerosene, Victoria cruziana og V. amazonica, som i gamle dager ble kalt V. regia. Forfatteren Johan Borgen har skrevet novellen «Victoria regia» der deler av handlingen er lagt til vårt veksthus. 

Klikk på bildene for å bla

liste