Victoriahuset

Victoriahuset sto ferdig i 1876, og viser planter fra tropisk og subtropisk miljø. Huset ble spesialkonstruert for å huse Victoria-vannliljen fra Amazonas, og den dag i dag er Victoria-vannliljen bygningens hovedattraksjon.

Foto: Per Aas, NHM

Det midtre rommet, Victoriarommet, domineres av en sirkulær dam. Her vokser Victoria-vannliljen som huset er bygget for. Rundt dammen dyrkes viktige tropiske nytteplanter som papaya, kanel, papyrus, sukkerrør, bomull, kakao, ris, vanilje og ingefær.

Fram til ca. 1960 ble det annonsert i Aftenposten når Victoria-vannliljen blomstret, og Victoriahuset holdt kveldsåpent. I 1931 var interessen så stor at det kom 9000 mennesker fordelt på to kvelder, og "det blev tilbøielighet til ukvemsord i køen".

I Epifyttrommet dyrkes epifytter - planter som vokser på andre planter uten å snylte på dem. Her finnes eksotiske og epifyttiske orkideer, slik de lever i naturen. I tillegg finnes andre epifytter, som kannebærere (kjøttetende planter) og planter fra ananasfamilien, og en interessant og verdifull samling av sanktpaulia fra Afrika.

Rommet i høyre sidefløy skal huse en utstilling av afrikanske planter. Denne utstillingen er under utarbeidelse.

Noen interessante planter med kort blomstringstid:

Publisert 28. des. 2007 09:32 - Sist endret 11. nov. 2017 09:00