Pilehagen

En barnevennlig hage der gjerder, huler og tunneler er laget av levende pil.

I løpet av to dager i mai 2013 ble hele pilehagen anlagt. Botanisk hages Venner samt flere ansatte ved NHM flettet gjerder, tuneller og huler. Det var Silja og Lars Levin fra Skovstuen Pil som instruerte flettingen. All pilen er dyrket av Skovstuen Pil i Stokke i Vestfold, som leverer pil til hele landet.

Vi har valgt å la pilen etablere seg godt før pilehagen ble åpnet for publikum for å gjøre den ekstra robust. Pilehagen trenger vedlikehold, mye vanning i begynnelsen når den skal slå rot, så må den stusses etter hvert. Vi har valgt forskjellige løsninger i ulike deler av hagen, for å vise pilens uendelig mange muligheter. Forskjellige flettemetoder er brukt, over 10 forskjellige sorter kan man finne i hagen. Gjerdene blir helt tette og grønne om man fletter grenene som vokser ut inn i gjerdet igjen, eller så kan man knipe de nye skuddene av for å få et mer åpent gjerde der man ser flettverket tydelig. Det er bare fantasien som setter grenser.

Pilehagen er først og fremst en hage der barn kan boltre seg, men vi håper og den kan inspirere til bruk av pil i egen hage eller terrasse. Hvor lenge hagen blir stående her i Botanisk hage avhenger av slitasje og hvordan den holder seg, men vi håper å ha den i rundt fem år.

Pilehagen er finansiert av Botanisk hages Venner i forbindelse med Naturhistorisk museums 200-års jubileum i 2014. Skovstuen Pil har levert pil og instruert flettingen.

Pilehagen åpnet 7. mai 2014.

Pil kan brukes til å lage et levende sted å leke. Foto: Anneleen Kool, NHM

Publisert 18. nov. 2013 15:22 - Sist endret 11. nov. 2017 08:58