Dufthagen

Denne lille hagen byr på nytelser for luktesansen. 90 forskjellige planter byr på sine dufter, noen i blomsten, andre i bladverket eller andre deler av planten.

Foto: Per Aas, NHM

Dufthagen er en opplevelseshage for alle, men spesielt tilrettelagt for blinde, svaksynte og rullestolsbrukere. Nært beslektete planter inneholder ofte svært like duftstoffer og er derfor plassert et stykke fra hverandre for å gi en variert duftopplevelse, til glede for blinde så vel som for seende. Det er også variasjon i form, størrelse, blomstringstid og blomsterfarge. Duftstoffer i plantene har som oppgave å tiltrekke eller frastøte dyr. Dyr, først og fremst insekter, skal bli lokket til planten for å sikre bestøvningen. Avskrekkende duft er en del av plantenes forsvarsverk mot parasitter og andre skadeorganismer. De velduftende plantene dominerer i Dufthagen. Duftstoffene er først og fremst eteriske oljer som er flyktige og fordunster lett.

Eteriske oljer opptrer rikeligere i noen plantefamilier enn i andre. Velduftende eteriske oljer finner vi for eksempel i leppeblomstfamilien, rosefamilien og liljefamilien. Eteriske oljer som lukter både godt og vondt er rikelig til stede i skjermplantefamilien, korsblomstfamilien, vinrutefamilien, korgplantefamilien og løkfamilien.

Duftstoffer finnes i alle planteorganer. Roser, nelliker og fioler har mest duftstoffer i blomstene. Hos timian, mynter og andre leppeblomster dufter også de grønne bladene. Hos karve, anis og andre skjermplanter er det fruktene som har mest duft. Hos germaniris er det roten som dufter.

Noen av komponentene i de eteriske oljene blir isolert og brukt i industrien f.eks. mentol fra mynter og thymol fra timian. De tilsettes som smaks- og duftstoffer i produkter som drops, konfekt, likør, såpe, tannpasta og hostesaft. Mange av plantene i Dufthagen er populære krydderplanter, f.eks. basilikum, rosmarin, bergmynte, merian, sar og estragon. Planter som er rike på eteriske oljer inneholder ofte også andre stoffer med fysiologisk virkning på menneskekroppen. Mange av plantene i Dufthagen har derfor vært brukt som legeplanter.

Publisert 27. des. 2007 11:47 - Sist endret 11. nov. 2017 08:58