Trollhassel

JapantrollhasselJapantrollhassel. Foto: Per Aas, NHM

Trollhassel er ikke noen egentlig hassel, botanisk står disse to langt fra hverandre. Frukten hos trollhassel er en kapsel, ikke en nøtt som hos hassel.

Trollhasselfamilien Hamamelidaceae omfatter ca. 80 arter fordelt på 25 slekter, de fleste hjemmehørende i Asia. Det er busker og trær med blomster som er ganske forskjellige fra slekt til slekt.

Kapselen er imidlertid karakteristisk for familien. Den er tykkvegget og forvedet; når den sprekker opp i spissen spriker de to halvdelene fra hverandre så frøene kommer til syne.

KinatrollhasselKinatrollhassel. Foto: Per Aas, NHM

Hos noen arter blir frøene slynget ut av kapselen med voldsom kraft når kapselveggen trekker seg sammen ved uttørking.

Japantrollhassel og kinatrollhassel

Både japantrollhassel Hamamelis japonica (fra Japan) og kinatrollhassel H. mollis (fra Kina) blomstrer svært tidlig om våren.

Det beste stedet å se dem er å gå fra Tøyen hovedgård ned gjennom en portal av metall mot Fjellhagen. Like etter den høyre sideutgangen av portalen vokser flere ulike arter av trollhassel.

Virginiatrollhassel

Virginiatrollhassel. Foto: Kristina Bjureke, NHM

Arten virginiatrollhassel vokser vilt i østlige Canada og USA, fra Nova Scotia vestover til Minnesota og sørover til Texas og Florida.

Blomstene har gule kronblader. Begeret er dypt delt i fire fliker og sitter igjen når de tynne langsmale kronbladene faller av.

Virginiatrollhassel er en av Botanisk hages morsomste planter, den begynner å blomstre på høsten og kan være i full blomst gjennom vinteren.

Blomstene tåler mange minusgrader og bryr seg ikke om det blir kaldt. Da krøller de seg sammen, for så å rette seg ut igjen når det blir plussgrader.

Publisert 9. apr. 2010 10:31 - Sist endret 12. des. 2019 21:15