Bruk

Lønnesirup. Foto: Miguel Andrade/Wikimedia Commons

Veden er hvit og lett, men seig og sterk. Veden brukes til parkettgolv, møbler, musikkinstrument (fioliner) og leker. Den er også omtalt som fin til spaserstokker og tresko. Barken har blitt brukt til å farge ull, og gir gule og røde farger.

I ”Utkast till svenska växternas naturhistoria I” (1867) skriver C.F. Nyman at sevje fra spisslønn kan kokes inn til sirup og sukker. Den berømte lønnesirupen fremstilles fra sevje fra den nordamerikanske arten sukkerlønn (A. saccharum). Noen andre nordamerikanske lønnearter blir også brukt til sirupfremstilling: svartlønn (Acer nigrum), rødlønn (Acer rubrum) og sølvlønn (Acer saccharinum). Lønnesirup lages i hovedsak i nordøstlige USA og i Canada.

Fra Telemark heter det at bøndene framstilte ”øl” av sukkerholdig sevje fra spisslønn tilsatt humle og gjær.

Tapping av sevje starter tidlig på våren, før løvsprett. Ved denne tiden starter treet å transportere opp sukker som vært lagret i røttene om høsten. Dette skal brukes til å produsere nye blader og blomster. Tappingen skjer ved å borre et 3-4 cm dypt hull i stammen, slå inn et rør og samle sevjen i bøtter. Dette er en arbeidskrevende prosess og ved storproduksjon i Nord-Amerika bruker de nettverk av seriekoblete slanger istedenfor «plugg og bøtte» metoden. Sevjetapping har få eller ingen skadelige effekter på treet.

Publisert 23. jan. 2014 15:47 - Sist endret 12. des. 2019 21:15