Magnolia - eksotisk og praktfull i blomst

Snømagnolia Magnolia kobus i blomstring, 2015. Foto: Karsten Sund, NHM

Magnoliaene er blant de vakreste og mest eksotiske trærne vi kan dyrke på våre breddegrader. Magnoliafamilien tilhører en av de første greinene i blomsterplantenes stamtre.

Den har mange karaktertrekk som oppfattes som opprinnelige, for eksempel tallrike pollenbærere og fruktemner i spiral på en langstrakt blomsterbunn.

Frukten er en belgkapsel. Når den sprekker opp, kommer det iøyenfallende frøene til syne. De er store og røde, på elegante, hvite frøstrenger.

At magnoliaslekten er gammel, vises av fossile funn tilbake til kritt-tiden (142-65 millioner år siden), blant annet på Grønland. Nå vokser magnolia på helt andre breddegrader, i Sørøst-Asia og i Nord- og Sør-Amerika. Slekten omfatter ca. 100 arter, mange av dem tropiske. De store blomstene bestøves av biller. Frøene spres med fugl.

Den første magnoliaen som blomstrer i Botanisk hage, er snømagnolia Magnolia kobus ’Borealis’. De store, kremhvite blomstene danner en hvit sky mot himmelen. Snømagnolia kommer fra de nordlige områdene av Japan (Honshu, Hokkaido) og er den mest hardføre av alle magnolia-artene.

Det finnes flere arter av magnolia i Botanisk hage, du finner dem ved å søke på magnolia i Botanisk hages hageutforsker.

Når blomstrer snømagnoliaen?

I 2010 begynte den å blomstre 20.april, i 2011 18.april. I 2012 startet blomstringen allerede 28.mars, men i 2013 startet den ikke før 6. mai. Det varierer med andre ord en god del fra år til år. Vi annonserer blomstringen på nettsidene våre, på Facebook og Twitter, men det sikreste er antagelig å abonnere på nyhetsbrevet vårt.

Publisert 9. apr. 2010 10:16 - Sist endret 12. des. 2019 21:15