Hestekastanje og ekte kastanje

Hestekastanje. Foto: Kristina Bjureke, NHM

“Når kastanjene blomstrer i Bygdøy allé”, dreier det seg om hestekastanje, Aesculus hippocastanum. Hestekastanje tilhører lønnefamilien.

Ekte kastanje, også kalt edelkastanje, Castanea sativa, tilhører bøkefamilien. Selv om begge kalles ”kastanjer”, er disse to trærne ikke i slekt med hverandre. Både blad, blomster og frukter er nokså ulike. Hestekastanje har store, sammensatte blad med 5-7 småblad og praktfulle blomster i store, opprette blomsterstander. Frukten er en kapsel med 1-2 frø. De store, runde, glatte frøene ligner ekte kastanjer. Treet hører hjemme i fjellene på Balkan. De første hestekastanjene i Norge ble plantet, men treet har spredt seg og vokser nå vilt i naturen.

Ekte kastanje har hele, tannete blad og blomster i rakler. Fruktene er nøtter, og disse kastanjene er en delikatesse, som selges ristet på gaten i Sør- og Mellom-Europa. Ekte kastanje hører hjemme ved Middelhavsområdet. Den er lite hardfør og klarer seg dårlig i Norge.

Den midterste delen av blomstene hos hestekastanje skifter farge fra gult til rødt når de er blitt pollinert. Insekter ser ikke rødt. Derfor vil de heller fly til de gule blomstene. På denne måten sikrer hestekastanjen besøk i de blomstene som ennå ikke er pollinert. I sesongen kan vi se fra dag til dag hvordan blomster med gul fargeklatt blir røde.

 

Publisert 27. des. 2007 10:18 - Sist endret 20. mai 2021 17:33