Ginkgo

I Botanisk hage har vi flere ginkgo-trær. Det største står bak Victoriahuset, og ble plantet i 1870. Vi tror at det er det eldste eksemplaret av ginkgo i Nord-Europa. Ginkgo-trær kan under gunstige forhold bli meget gamle. Det finnes individer som er mer enn 1500 år gamle.

Ginkgo biloba. Foto: Kristina Bjureke

Ginkgo tilhører de nakenfrøete plantene. De tidligste fossilene av slekten er datert tilbake til perm, ca. 270 mill. år siden. I dag er den et levende fossil uten nære slektninger i planteriket. Fossiler av ulike arter av ginkgo viser at slekten var vanlig på den nordlige halvkule for 140 mill. år siden. Nå lever ville ginkgoer kun i Kina, og det er svært få igjen. Nedgangen i Kina er et resultat av omfattende trefelling.

Treet har vært dyrket ved templer i Østen i lang tid. I dag er dette vakre treet spredt til parker og hager rundt om i hele verden. Arten er sykdomsresistent, tåler forurenset luft, og brukes som allétre langs sterkt forurensede gater i storbyer.

Ginkgo biloba har lenge blitt brukt i tradisjonell kinesisk medisin. Nå dyrkes den også for bruk i vestlig medisin. Den er gjenstand for omfattende forskning og brukes mot dårlig blodsirkulasjon, svimmelhet og demens (Alzheimer).

Publisert 27. des. 2007 11:37 - Sist endret 12. des. 2019 21:13