Hegg

Blomster av hegg. Foto: Kristina Bjureke, NHM

Uttrykket ”mellom hegg og syrin” beskriver en helt spesiell tid på forsommeren. Når heggen slår ut sine velduftende blomster begynner årets fineste blomstringsperiode. Den korte, vakre tiden med hegg og syrin i blomst må man ikke gå glipp av.

Slekta Prunus som hegg hører til, huser mange kjente frukttrær, som kirsebær, plomme, fersken, aprikos og mandel. I motsetning til fuglene spiser ikke vi heggefruktene som de er, på grunn av den snerpende smaken. Derimot er de fine til gelé, saft, vin og likør.

Det finnes en god huskeregel for å kjenne igjen en hegg selv uten blomster og frukter. Se på nervene på bladene. De går ikke ut til bladkanten, de ”hegger sammen”. Ved bladbasis sitter det to små vorter.

Publisert 28. mai 2013 08:05 - Sist endret 11. nov. 2017 09:00