English version of this page

Arboretet

Foto: Ragna Bruland

Et arboret er en samling av trær og busker. I Botanisk hage dekker arboretet det meste av hagens areal, og omgir alle de øvrige hageanleggene. Uansett årstid finner du noe vakkert og beroligende å hvile øynene på blant hagens busker og trær.

Arboretet inneholder over 900 forskjellige arter, underarter og kultivarer av trær og busker. Og det vokser mer enn 1200 trær her.

Helt siden hagen ble anlagt for 200 år siden, er trærne blitt plantet etter et visst system. Det betyr at trær i samme familie oftest vokser nær hverandre, med mange unntak.

På en spasertur i arboretet kan du oppleve fantastisk blomstring til forskjellige årstider, blant annet hos kirsebær, gulved, duetre, robinia, Catalpa, lind, svarthyll og skjærs min, for ikke å glemme de vakre magnoliatrærne. Noen av disse blomstrer med store, hvite blomster på bar kvist tidlig på våren.

I de vestvendte skråningene mot Sars’ gate vokser bartrær. Valnøtt- trærne, med sine halvmeterlange «rogneblad» bidrar til et eksotisk preg i den samme skråningen. Hagens hvite morbærtre finnes også her.

Et av hagens eiendommelige treslag er tempeltre Ginkgo biloba. Det kommer fra Øst­Asia. Det finnes kun én art av tempeltre, og dens nærmeste slektning idag er blant konglepalmene. Deres felles stammor levde for 300 millioner år siden. Eksemplaret ved Victoriahuset ble plantet i 1870. Et annet "levende fossil" er urtidstreet Metasequoia glyptostroboides. Slekten var antatt utdødd inntil denne arten ble funnet lys levende i et bortgjemt dalføre i Kina i 1946.

Klikk på bildene for å bla

liste