50 år siden månelandingen – og dagens nye romkappløp

Det er 50 år siden den første månelandingen. Hvilken betydning fikk månelandingsprosjektet for samfunn og vår forståelse av jorda? Møt Pål Brekke fra Norsk romsenter og Reidar Trønnes fra Naturhistorisk museum og hør den spennende historien om følgende av Apollo-programmet. 

Neil Armstrong poserer på månen

Foto: NASA

Om foredragene

Pål Brekke ved Norsk romsenter
Foto: Norsk romsenter

50 år siden månelandingen –  og dagens nye romkappløp

Pål Brekke
Norsk Romsenter – Brekke har også selv jobbet ved NASA i seks år.

 

En hel verden fulgte med da Neil Armstrong og Buzz Aldrin i 1969 tok de første steg på Månen – En milepæl innen utforskingen av verdensrommet. I dag er det planer om å sende mennesker tilbake til både Månen og Mars. Flere land er involvert og også kommersielle romaktører, som Space X, vil bidra.

Teknologien som NASA utviklet for å gjennomføre Apolloprogrammet, romfergen og romstasjonen førte også til at vår egen hverdag er blitt mye bedre og bekvemmelig. Mye av teknologien i biler, fly og mobiltelefoner kommer fra romteknologi. Dette viser at satsing på utforsking av rommet også kommer samfunnet til gode.

 

Reidar Trønnes ved Naturhistorisk museum
Foto: NHM

Måneferdene ga innsikt i dannelsen av Jorda

Reidar G. Trønnes
Naturhistorisk museum
Senter for Jordens utvikling og dynamikk, UiO

Apolloferdene ga en omveltning i vår kunnskap om Jorda og naboplanetene. Den største oppdagelsen var at varmeutviklingen i løpet av planetveksten var så intens at planetene smeltet fullstendig. De tunge jernrike metall-kjernene skilte seg fra den lettere steinsmelten som gradvis størknet til lagdelte planeter.

De geologiske prosessene de siste 3-4 milliarder år har i liten grad omformet Månen. Sporene etter det tidlige "magmahavet" kan vi derfor lett se uten kikkert, og foredragsholderen vil vise og forklare dette vakre overflatemønsteret.

Praktisk

Lengde: 1 time og 10 min

Passer for: Ungdom og oppover

Pris: Man må betale inngangsbillett til museet for å delta på arrangementet. 

NB! Det er kun plass til 60 personer i Geo-rommet, og vi må stenge dørene dersom det blir fullt. Ved behov foredragene bli holdt én gang til. 

 

Emneord: Apollo, månelanding, månen, romfart, Geologi
Publisert 15. mars 2019 15:59 - Sist endret 13. jan. 2020 10:01