Darwindagen

Hvor viktig var fossiler for Darwin og hvordan var debatten i kjølvannet av Artenes opprinnelse? Bli med på feiring av evolusjonsteoriens far! Det blir to foredrag, én stor kake, kaffe og selvsagt te. 

Det er 160 år siden Darwin slapp Artenes opprinnelse, og med det forandret vår forståelse av mennesket og naturen for alltid. Evolusjonsbiologi står svært sentralt i forskningen og samlingene ved Naturhistorisk museum og vi har mange formidlere som renner over av evolusjonskunnskap de ønsker å dele med deg. Du kan møte to av dem når vi søndag 10. februar markerer Darwins bursdag (egentlig 12. februar) her på museet. Det blir to foredrag, kake, kjeks, frukt og kaffe. Og selvfølgelig te, det er jo en brite vi feirer. Velkommen!

Program

Tid Foredrag
12:45 – 13:00 Kake ++
13:00 – 13:30 Darwin og fossilene (Hans Arne Nakrem)
13:30 – 14:00 Etter Darwin (Petter Bøckman)

Mer om foredragene

Darwin og fossilene:

Charles Darwins samlet store mengder dyr og planter i løpet av reisen med HMS Beagle i årene 1831-1836. Mindre kjent er det at han også samlet inn fossiler og gjorde geologiske studier. Fossilene var svært viktige da han formulerte sin evolusjonsteori, ved å vise til slektskapet mellom nålevende og utdødde organismer. Materialet han samlet inn på reisen befinner seg nå på Natural History Museum i London. Mange av hans fossiler er i ettertiden brukt i utallige vitenskapelige arbeider, og noen av disse vil bli trukket fram i foredraget.

Etter Darwin:

Utgivelsen av Artenes opprinnelse ble et vannskille i vitenskapen, men ikke slik vi ofte tror. Darwins originale teori hadde sine klare svakheter som først ble løst flere år etter Darwins død. Debatten som fulgte var ikke noen ensidig debatt mellom kirken og vitenskapen, men et sindig spill om makt og posisjoner i victoriatidens Storbritannia. Foredraget sneier innom noen av tidens mest markante personligheter og en konflikt som har hatt ettervirkninger helt opp til våre dager.

Om foredragsholderne

Foto: Eva Lyngbakken

Hans Arne Nakrem er professor i paleontologi ved Naturhistorisk museum og er spesielt opptatt av å formidle geologiske oppdagelser til allmenheten. Han har forsket mye på Svalbard og Oslofeltet og har tilbragt utallige teltnetter i disse områdene. Han forsker på hvordan marine organismer har utviklet seg og samhandlet gjennom klodens miljøendringer gjennom millioner av år.


Foto: Karsten Sund / NHM

Petter Bøckman er utdannet zoolog og jobber som lektor ved Naturhistorisk museum i Oslo. Han er kjent fra radio og tv hvor han svarer på allverdens spørsmål om dyr. Han var også frontmann for utstillingen «Mot naturens orden?» om homoseksualitet i dyreriket. Han grodde skjegg som 18-åring og har ikke angret siden. 


Praktisk

Passer for: Ungdom og oppover

Pris: Man må betale inngangsbillett til museet for å delta på arrangementet. 

NB! Det er kun plass til 70 personer i Geo-rommet, og vi må stenge dørene dersom det blir fullt. Ved behov vil vi kjøre programmet én gang til mellom 14:00 - 15:00.

Emneord: Darwin, Evolusjon, Evolusjonsbiologi, Paleontologi, Vitenskapelig samling
Publisert 11. des. 2018 12:30 - Sist endret 13. jan. 2020 10:01