Den kambriske eksplosjonen - evolusjon på steroider

I kambrium, for ca. 530-510 millioner år siden, skjøt evolusjonen virkelig fart. Fossiler fra denne perioden forteller oss om livsbetingelser, avsetningsmiljø og evolusjonære eksperimenter.

Bildet viser et diorama med rekonstruksjon av livet i havet rundt den såkalte kambriske ekplosjonen. Foto: James St. John/Flickr

De eldste sporene etter liv på jorda er fossile bakterier som er rundt 3,7 milliarder år gamle. Gjennom en periode på flere hundre millioner år dukket de første encellede organismene med ekte cellekjerne opp, etterfulgt av flercellede alger før de første flercellede dyrene for rundt 600 millioner år siden så dagens lys. Etterfulgt av globale istider skjøt evolusjonen fart. Den «kambriske eksplosjonen» utspilte seg i perioden kambrium for rundt 530–510 millioner år siden. Perioden har fått stor oppmerksomhet fra evolusjonsforskere, kanskje spesielt fra paleontologene – forskere som studerer fossiler.

I Kambrium dukket det opp marine organismer med et hardt ytre skall. Disse har et betydelig høyere fossiliseringspotensial, og fossiler som dokumenterer denne hendelsen er funnet i mange land i verden. Noen av fossilene/organismene har etterkommere i dag, men mange lar seg ikke plassere i kjente slektskapsforhold, og blir betraktet som evolusjonære eksperimenter som ikke hadde et lykkelig utfall. De beste kjente forekomstene er i Canadas Rocky Mountains («Burgess Shale») og i Kina («Chengjiang-faunaen»). Også i Norge leter paleontologene etter slike fossiler.

Om foredragsholderen

Foto: Eva Lyngbakken

Hans Arne Nakrem er professor i paleontologi ved Naturhistorisk museum og er spesielt opptatt av å formidle geologiske oppdagelser til allmenheten. Han har forsket mye på Svalbard og Oslofeltet og har tilbragt utallige teltnetter i disse områdene. Han forsker på hvordan marine organismer har utviklet seg og samhandlet gjennom klodens miljøendringer gjennom millioner av år.


Praktisk

Passer for: Ungdom og oppover

Pris: Man må betale inngangsbillett til museet for å delta på arrangementet. 

NB! Det er kun plass til 70 personer i Geo-rommet, og vi må stenge dørene dersom det blir fullt. Ved behov vil vi kjøre programmet én gang til mellom 14:00 - 15:00.

Publisert 4. jan. 2019 11:21 - Sist endret 13. jan. 2020 10:01