Vin & Vitenskap: "Skeive dyr" besøker Oslo Pride

26. juni besøker Vin & Vitenskapskveld Oslo Pride på Youngstorget, som en del av Pride House.

Alle med hund, katt eller kanarifugl vet at det finnes dyr med adskillig bredere seksuell appetitt enn bare for artsfrender av det motsatte kjønn. Homoseksualitet er et vanlig fenomen i dyreriket. Det dreier seg ikke bare om tilfeldig homoseksuell kontakt, men også om pardannelse som varer livet ut.

Evolusjonsteorien sier at alt vi gjør har ett mål: Å føre slekten videre. Hvorfor bruker da så mange dyr så mye tid og krefter på sex som ikke ender i unger? Hvordan ser dyr på kjønn? Hvordan opplever dyr sin egen identitet og sex? Kan vi forstå oss selv – arten Homo sapiens – bedre med slik innsikt?

Denne kvelden møter du en zoolog, en veterinær og en adferdsbiolog som vil se nærmere på disse fenomenene – og en hel del andre!

Vin & Vitenskap er Naturhistorisk museums vellykkede konsept hvor deltagerne får korte, humørfylte og fengende foredrag i en sosial setting med noe i glasset. 26. juni besøker Vin & Vitenskapskveld Oslo Pride på Youngstorget.

Kort om foredragsholderne:

  Petter Bøckman

er utdannet zoolog og jobber som lektor ved Naturhistorisk museum i Oslo. Han er kjent fra radio og TV, hvor han svarer på allverdens spørsmål om dyr. Han har skjegg og foretrekker pulverkaffe, og jobber til daglig med undervisning og utstillinger. Han var fagansvarlig for NHMs store suksessutstilling «Mot naturens orden?», som tok opp homoseksualitet i naturen i 2007.

  Wenche Farstad

er utdannet veterinær med to doktorgrader og er professor i husdyrreproduksjon ved NMBU - veterinærhøgskolen. Hun har arbeidet med reproduksjon hos husdyr og ville dyr i 38 år og har sittet i kommiteer for veterinærmedisinske rettsråd, dyrevelferd og mattrygghet i en årrekke.  Hun er glad i jakt, fiske og friluftsliv og har vært oppdretter av engelsk springer spaniel og engelsk setter.

  Jens Andreas Huseby

er cand. scient. i human adferdsbiologi. Han jobber til daglig med digital innovasjon, hvor evolusjonstenkning og forståelse av menneskenaturen er mye mer relevant enn man kanskje tror. Han har spredt det glade darwinistiske budskap gjennom artikler og kronikker og opptredener på radio og TV – sist som gal ekspert i «Når kjemien stemmer» på NRK, programmet som testet om vi kan stole på instinktene våre i jakten på den perfekte biologiske match.

Torkjell Leira
samfunnsgeograf og rådgiver ved Naturhistorisk museum er ordstyrer for kvelden.


Program:

Kl. 19.00         Velkommen ved Torkjell Leira

Kl. 19.05         Foredrag med Wenche Farstad: Kjærlighet og

                       homoseksuell atferd hos dyr

Kl. 19.20         Foredrag med Petter Bøckmann: Ville dyr og dyrisk sex

Kl. 19.35         Foredrag med Jens Andreas Huseby: Homoseksualitet -

                       Survival of the unfit?

Kl. 20.00         Samtale mellom foredragsholderne og muligheter for

                       spørsmål fra publikum.

Kl. 20.30         Slutt


Oslo Pride arrangeres mellom 22. og 30. juni 2018.

Se fullstendig program på www.oslopride.no

Oslo Pride er frivillig drevet og er en del av FRI Oslo og Akershus, les mer om oss på www.frioa.no


Om Pride House

Pride House er en partipolitisk nøytral arena hvor det skapes et rom for å synliggjøre mangfoldet av kjønn, identitet og seksualitet. Pride House synliggjør bredden i den skeive kulturen gjennom debatter, foredrag, workshops og ulike kulturuttrykk.

Siden 2011 har Oslo Pride laget Pride House sammen med Amnesty International Norge og utallige små og store organisasjoner og stemmer i Norge og Norden.

 

Publisert 12. juni 2018 15:44 - Sist endret 13. mai 2019 14:21