Villblomstenes dag

I hele Skandinavia arrangeres blomstervandringer denne søndagen. Du kan bli med på blomstertur til Hovedøya.

Følg med på tur til vakre Hovedøya og vær med på å feire Villblomstenes dag.  Rundt om i hele Skandinavia arrangeres blomstervandringer denne søndagen.

Arrangementet er gratis og krever ingen påmelding. Ev. båtbillett betales av hver enkelt.

Ta gjerne med niste! Vi møtes på brygga på Hovedøya.

Turen gjennomføres uansett vær.

Blomsterprakten på Hovedøya og de andre øyene i indre Oslofjord er unik. Hovedøya har en meget spesiell flora og mange planter klarer seg på Hovedøya, men ikke lenger nord. Øya har milde vintre, og Oslofjorden og åsene rundt fungerer som et slags drivhus. På øyene i indre Oslofjord er det spesielt tørt og varmt om sommeren - derfor må mange planter tåle tørke, som for eksempel smørbukk og hvitbergknapp. Flere av plantene du finner på Hovedøya trenger kalkrik jord for å trives. Det er det rikelig av på øyene, men ikke i Nordmarka og Østmarka. På den kalkrike berggrunnen finner vi en rikdom av arter, og juni måned er vanligvis en fin tid å besøke øyene på.

Som alle vet har vi hatt over seks uker med sol og tørke. Dette har medført at blomsterprakten ikke er like stor som "normale" år på øyene i Oslofjorden. Men slik er det, og dette skjer med passe mellomrom. De er de tøffe tørketolerante artene som klarer seg på kalkklippene med meget grunt jorddekke. I år kan vi sjekke hvilke de mest tørketolerante er.

I løpet av turen vil vi diskutere områdene som er beitemark og slåttemark. Turleder vil også informere om skjøtselen av øya og om den brokete historien øya har hatt de siste 900 årene.

 


Kristina Bjureke er universitetslektor ved NHM.

Emneord: Villblomstenes dag, Hovedøya
Publisert 18. mai 2018 16:07 - Sist endret 26. jan. 2019 18:31