Fordelene med tykt, godt skjørt: Kvinner på vitenskapelige ekspedisjoner i Afrika

8. mars frokostforedrag

Vi markerer den internasjonale kvinnedagen med foredrag om kvinner på vitenskapelige ekspedisjoner i Afrika. Brita Stedje forteller om andre kvinners ekspedisjoner samt egne erfaringer fra feltarbeid og forskning i Afrika. Det blir lett servering fra kl. 08:30.

 

Oljemaleri av Alexandrine Tinne på ekspedisjon i Afrika, malt av Henri Montpezat.
Foto:Wikimedia Commons / Jan Arkesteijn / Haags Historisch Museum
Foredragsholderen i feltantrekk anno 1991 i konservative Malawi. Foto: Inger Nordal

Ekspedisjoner til fjerne himmelstrøk assosieres gjerne med staute menn som gjennom djervhet og styrke trosser allverdens farer og ubehag for å bringe hjem ny viten. Det er mindre kjent at kvinner, i det minste fra midten av 1800-tallet, også har dratt på vitenskapelige ekspedisjoner.

Deres ekspedisjoner var gjerne mindre prangende enn mennenes, men de stod ikke tilbake for mennenes ekspedisjoner i hva som krevdes av mot og styrke. Det kvinnene ikke hadde i fysisk styrke kompenserte de for med psykisk styrke og andre hjelpemidler, som f.eks. sterk hvitløkånde og tykke, gode skjørt! Dette foredraget er konsentrert om ekspedisjoner til Afrika, siden foredragsholderen selv har lang erfaring med forskningssamarbeid og feltundersøkelser her.


Om foredragsholderen

Foto: Karsten Sund / NHM

Brite Stedje er professor systematisk botanikk ved Naturhistorisk museum. Hennes forskning er konsentrert rundt systematikk hos Hyacinthfamilien, Drageblodsfamilien, Sandliljefamilien og Påskeliljefamilien. Hun har felterfaring fra Kamerun, Etiopia, Kenya, Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Botswana, Namibia, Sør-Afrika, Kreta, Madeira og Norge.

Publisert 12. feb. 2018 10:52 - Sist endret 27. jan. 2019 00:53