Havfruenes kulturhistorie

Havfruer har levd i menneskets fantasi i tusenvis av år og har satt sitt preg på vår kulturhistorie. Hvordan havnet en havfrue i kaffekjeden Starbucks sin logo, og hva med Munchs maleri "Havfrue"? Ikke gå glipp av dette foredraget av Axel Müller om havfruenes historie og kulturelle innflytelse.   

Dette foredraget handler om opprinnelsen og kulturhistorien til havfruer som skapning, og hvordan de opptrer i  fortellinger og billedkunst. Denne studien om havfruer er et resultat av et felles forskningsprosjekt med Christopher Halls fra Natural History Museum i London.

Idéen for prosjektet startet i 2009 under en julekonsert med gruvearbeidere i Zennor kirke i Cornwall, sørvest i England. En tragisk havfruehistorie fant sted nettopp her i det 16. århundret. Foredraget fører lytteren tilbake til 1800 f.Kr. i det Assyriske riket hvor historier om havfruer sannsynligvis begynte. Historien fortsetter i Nord-Syria og flytter seg gradvis til Sør- og Vest-Europa. Under denne geografiske vandringen gjennomgikk havfruer flere metamorfoser fra den fønikiske gudinne Astarte, det etruskiske sjømonsteret Scylla, til dagens elskede havfrue.

Hypoteser om hvordan havfruen havnet i Starbucks sitt logo og i Edvard Munchs maleri «Havfrue» blir presentert. Foredraget er et «must» for alle havfrueelskere. Men vi kan ikke gi et endelig svar på om havfruer faktisk eksisterer eller har eksistert. 


Om foredragsholderen

Foto: Karsten Sund / NHM

Når han ikke snakker om havfruer, er Axel Müller professor i mineralogi ved Naturhistorisk museum. Den røde tråden Axels forskning er kjemien og mineralogien til kvarts, som er en av de mest vanlige mineralene i jordskorpen og et viktig industrimineral, for eksempel for fremstilling av solceller og mikrobrikker. 

Emneord: havfruer, foredrag, kulturhistorie
Publisert 8. feb. 2018 09:40 - Sist endret 26. jan. 2019 22:15