Victor Goldschmidt: ut fra glemselen AVLYST

Dette arrangementet er dessverre avlyst

Portrett av Goldschmidt som ung, ca. 1905.

Victor Moritz Goldschmidt (1888-1947) er betraktet som den moderne geokjemien og krystall-kjemiens grunder. Ved Råstofflaboratoriet ved UiOs Mineralogiske Museum i mellomkrigsårene forente han søken for ny grunnleggende kunnskap med behovet til å tjene samfunnet. Budsjettkutt og særlig Janteloven drev ham til å ta imot et tilbud i 1929 fra Göttingen Universitet.

Her ledet han et av verdens ledende mineralogiske institutter, men økende trusler under Hitler tvang han i 1935 ’hjem’ igjen. Som fullstendig assimilert jøde, ble han konfrontert med spørsmål om identitet. Under okkupasjonen flyktet han etter hvert til England, men ble avvist av eksil-nordmenn.

Etter krigen fikk han tilbud fra ledende utenlandske universiteteter, men ville bare tilbake til Norge. Det som ventet han, var ikke et hyggelig kapitel i UiOs historie.

Støttet av Oslo Folkeakademi.


Robert Marc Friedman er professor i vitenskapshistorie ved Institutt for arkeologi, konservering og historie, Universitetet i Oslo.  Han er en internasjonalt anerkjent ekspert i den moderne fysiske og miljøvitenskaps historie. Han mottok i 2015 Universitetet i Oslos formidlingspris for sin dramatisering av vitenskapshistorie, både i utlandet og i Norge.


Publisert 4. okt. 2016 13:37 - Sist endret 27. jan. 2019 07:14