Vandreteater til minne om Christen Smith

I vandrespillet ”Ekspedisjon 60° N” tar Christen Smith oss med på en ferd gjennom Botanisk hages spennende historie fra 1814 til 1950. Vi møter noen av de markante personlighetene som har vært med på å forme hagen og Naturhistorisk museum på Tøyen. Se bilder og TV-innslag på vår Facebookside.

Er du medlem av Botanisk hages Venner? Se lengst ned på siden for påmelding!

Påmelding og betaling

Christen Smiths mor, Alhed Smith, (Synne Johannesen) og overgartner Johan Siebke (Eivind Klubbenes). Alle foto: Yngve Vogt, Apollon.

For 200 år siden, i 1816, seiler den britiske skonnerten Congo mot Afrika. Ombord er botanikeren Christen Smith fra Drammen. Han var blitt ansatt som professor i botanikk og statsøkonomi og bestyrer for Botanisk hage på Tøyen, men fikk utsatt tiltredelsen for å foreta studiereiser. Selveste Royal Society i London har nå gitt ham det ærefulle, men skjebnesvangre oppdraget å være vitenskapelig ansvarlig for en ekspedisjon som skal finne elven Kongos kilder.

Etter pioneren Smith følger en rekke store personer i naturvitenskapens tjeneste. Mange av disse har sitt virke på Naturhistorisk museum og Universitetet i Oslo. Noen av de mest fargerike vil du få møte i dette fritt dramatiserte skuespillet i Botanisk hage.

Deler av handlingen er lagt til Kongo.

Nils-Petter Bergersen har skrevet stykket, dramatisert i samarbeid med dramaturg Karl Jørn Johansen, nå ansatt ved Rogaland teater. Skuespiller Anders Rummelhoff har hovedrollen som Christen Smith.

Stykkets handling består av historiske episoder og tablåer. Christen Smith leder publikum gjennom byens største og vakreste hage. På ferden støter de på personer og opptrinn fra den 200 år lange historien.

KOMBINER VANDRETEATER MED MIDDAG PÅ KAFEEN!
Før forestillingen, mellom kl 17.30 og 19.30, serveres Smith-tallerken, bestående av blåskjellrisotto med hvit fisk til kr 175. Gjelder fredag 26. og mandag 29. august. Kaféen har for øvrig skjenkebevilling fra og med 2016. Smith-tallerken må forhåndsbestilles på epost til botaniske@handwerk.no senest kl 12.00 dagen før forestilling.
Se også nettsiden til kafeen: http://www.nhm.uio.no/besok-oss/nyttig/kafe/

LES OM CHRISTEN SMITH (1785-1816):
Biografien «Christen Smith, botaniker og økonom», skrevet av Preben Munthe og utgitt på Aschehoug, er trykket i nytt opplag i anledning 200-årsminnet. Boka er til salgs i museumsbutikken. Pris kr 249. I boka får du hele historien om Christen Smiths spennende pionerinnsats som vitenskapsmann på flere områder. Boka fås også kjøpt ved inngangen til vandrespillet.

Skuespiller Anders Rummelhoff i hovedrollen som Christen Smith.
En gartner (Mari Mehus) og Botanisk hages bestyrer 1866-92, Frederik Schübeler (Erik Bolstad).

Alhed Smith, Christen Smiths mor, spilt av Synne Johannesen.

SPILLES fredag 26., lørdag 27., søndag 28., mandag 29. og tirsdag 30. august 2016.  OBS at siste dato, 30/8, er forbeholdt medlemmer av Botanisk hages Venner.

Forestillingen begynner kl. 20.00 presis. Fremmøte ved hovedporten vis a vis Munchmuseet.  MERK at det er viktig å være ute i god tid - senest kl 19.45.

Pris kr 150.  Billetter bestilles her eller forhåndskjøpes i museumsbutikken.  Etternølere får kjøpt billetter ved hovedinngangen fra Monrads gate vis a vis Munchmuset.

Påmelding og betaling

FORESTILLINGEN tirsdag 30. august er forbeholdt medlemmer av BOTANISK HAGES VENNER:
Påmelding her

Publisert 22. juni 2016 14:22 - Sist endret 25. jan. 2019 10:22