Mineraler i hverdagen

Mineraler finns i de fleste hverdagsgjenstander: mobiltelefoner, ølbokser, sminke, kaffekopper, tyggis, etc.

Axel Müller med en stor columbitt krystall (svart), et viktig mineral i produksjonen av mobiltelefoner. Foto Karsten Sund, NHM

Hverdagen er full av stein! Overalt finner vi mineraler i hverdagsgjenstandene men også mat, klær og legemiddel. Dette spennende foredraget viser hvordan vi er helt avhengige av gruvedrift for å skaffe mineralene vi trenger. Visste du at det brukes over 40 forskjellige mineraler fra verden rundt for å lage en mobiltelefon? Mineralforekomster er ikke uendelig. Derfor kreves mer og mer at brukte materialer gjenvinnes. Men hvordan kan vi gjenvinne mineraler i vaskepulver og sminke?


Axel Müller er professor i mineralogi og geologi ve NHM. Hans forskning handler om dannelse av mineraler og hvordan man finne fram til mineraler som trenges for å lage bruksgjenstander i vårt daglige liv. De siste årene har Axel utforsket bl.a. kjemi og mineralogi av mineralet kvarts, som er et viktig industrimineral, for eksempel for fremstilling av solceller og mikrobrikker. I denne sammenheng identifiserte Axel i 2007 den «ultrarene» kvartsforekomst i Kvinnherad i Hordaland som har fått mye medieoppmerksomhet i det siste.


Publisert 29. okt. 2015 10:15 - Sist endret 27. jan. 2019 06:42