Kurs i plantefarging

Heldagskurs i farging av garn ute i Botanisk hage. Vakre farger og plantekunnskap. Deltakeravgift kr. 500,-. Påmelding.

Garn som er farget i Botanisk hage. Foto: Kristina Bjureke, NHM

Blomster, blad, stengler eller løkskall kan brukes til farging av garn. Et stykke indigofarget tøy funnet i Egypt skriver seg fra rundt 3500 f.Kr., og er det eldste fargete tøyet vi kjenner. Kunnskapen om å farge garn med planter er ført videre i generasjoner, og har spredt seg fra Asia og Nord-Afrika til Europa. Her i Norge finnes dokumenterte funn av farget ull fra bronsealderen.

Denne dagen vil vi gjennomføre et kurs med farging av ull med flere ulike planter. Dyrefibre, som ull, tar lettere til seg farge enn plantefibre som lin og bomull. Før man farger med planter behandles garnet med en oppløsning av alun eller andre metallsalter. Behandlingen kalles beising, og den vil vi ha gjort på forhånd.

På kurset vil deltakerne få innføring i farging og delta selv. Mens grytene står og koker vil det bli en liten omvisning i vår Urtehage, hvor vi dyrker flere farge- og fiberplanter.

Kursleder: Inger Fladby Thinn
Medhjelpere: Kristina Bjureke og Børge Thinn

Deltakeravgift 500 kr,-, begrenset antall deltakere.

Påmelding og betaling

Plantefarging i Botanisk hage. Foto: Kristina Bjureke, NHM

Inger Fladby Thinn har arbeidet med veving i mer enn 30 år. Hun lager tekstiler for dekorasjon og bekledning og kirketekstiler. Inger bruker forskjellige fargeteknikker og plantefarging ligger spesielt nær hennes hjerte. Kursleder har en stor kjærlighet til håndverk og planter. Hun bor og vever på Bodding, Årnes.


Publisert 29. okt. 2015 10:15 - Sist endret 25. jan. 2019 10:25