Den store frødagen

På den store frødagen blir det frøaktiviteter for store og små. Besøk frølageret til NHM. Møt koordinator for Svalbard globale frøhvelv. Se ulike planters strategier for frøspredning. Foredrag og omvisninger.

Frø av hundetunge, Cynoglossum officinale. Foto: Karsten Sund, NHM

Hvorfor lages frø? Hvordan spres frøene? Hvorfor tar vi vare på frø? Hvilke frø tar vi vare på? Hvordan oppbevarer vi dem?

Åsmund Asdal, koordinator for Svalbard globale frøhvelv, forteller om «Verdens største skattekiste» kl 13.00 og kl 15.00. I det internasjonale frøhvelvet ligger mange tusen varianter av viktige matplanter som bønner, hvete og ris. I alt finnes frø av mer enn 4000 plantearter i frøhvelvet. Disse frøsamlingene er kopier av frøprøver som ligger lagret i nasjonale, regionale og internasjonale genbanker rundt om i verden.

Kristina Bjureke, prosjektleder for den nasjonale frøbanken for truete norske ville plantearter, forteller om hvordan og hvorfor vi oppbevarer frø av ville arter kl 14.00 Den nasjonale frøbanken har sitt hjem her på Naturhistorisk museum. Arter utryddes i et stort tempo over hele kloden. Bare i Norge er nærmere 400 plantearter vurdert som truet. Gjennom internasjonale avtaler har Norge forpliktet seg til å ta vare på disse artene.

Les også om frøhvelvet på Svalbard som er en verdensomspennende forsikring for matforsyningen til kommende generasjoner.

Liv Aarvoll og Tor Mjaaland åpner døren til vårt frøkontor og viser og forklarer hvordan man renser og oppbevarer frø.

Program - den store frødagen

Tøyen Hovedgård, store salen:

Kl. 13.00: Verdens største skattekiste - Frøhvelvet på Svalbard v/Åsmund Asdal, koordinator for Svalbard globale frøhvelv. I det internasjonale frøhvelvet ligger mange tusen varianter av viktige mat- og kulturplanter.

Kl. 14.00: Frøbanken for norske plantearter. Hvorfor og hvordan samle frø og oppbevare dem? v/Kristina Bjureke, Naturhistorisk museum

Kl. 15.00: Verdens største skattekiste - Frøhvelvet på Svalbard v/Åsmund Asdal, koordinator for Svalbard globale frøhvelv. I det internasjonale frøhvelvet ligger mange tusen varianter av viktige mat- og kulturplanter.

Demonstrasjon av frøspredning. Oppmøte foran Botanisk museum/Lids hus

Kl. 13.00: Frøspredning - demonstrasjon ute v/Marit Grønbech, Naturhistorisk museum

Kl. 14.00: Frøspredning - demonstrasjon ute v/Marit Grønbech, Naturhistorisk museum

Frøkontoret, Palmehuset:

Kl. 12.00 – 15.00: Frø, frø og atter frø. Rensing, oppbevaring og spiretesting. Prøv å brette dine egne frøkonvolutter. Åpent hus, besøk frøkontoret i tidsperioden 12-15.
 

Gro Hilde Jacobsen, Oslo kommune (t.v.) og Kristina Bjureke, NHM, var ute og sjekket frø tidligere i sommer. Foto: Honorata Gajda.

Denne søndagen skjer det mer ved NHM


Publisert 29. okt. 2015 10:15 - Sist endret 26. jan. 2019 02:04