Aloe vera-plantens hemmelighet

Mennesket har brukt Aloe vera i flere tusen år, så lenge at vi ikke har visst hvor den opprinnelig stammer fra. Nå er hemmeligheten avslørt.

Aloejakt i Afrika. Foto: Inger Nordal

Den kosmetiske og medisinske virkningen av Aloe vera har vært kjent i flere tusen år. Kriger er blitt startet for å få kontroll over ”udødelighetens plante”, og på flere kontinenter hevdes det at man har århundrelang tradisjon for bruken av den. I dag er Aloe vera-produkter en viktig handelsvare og blir tilsatt i alt fra kremer, såper, undertøy, toalettpapir til juice, joghurt og brød. Siden Aloe vera har vært dyrket i flere tusen år, finnes den ikke lenger vill i naturen, og vi har til nå ikke visst hvor den kommer fra. Men nå har vi, ved hjelp av moderne metoder, funnet plantens opphav.

I Aloe-slekten finnes det så mye mer enn Aloe vera, mer enn 600 arter, fra urter til trær, giftige og medisinske planter. Mange har vi i veksthusene ved Naturhistorisk museum på Tøyen, velkommen til en omvisning i aloenes verden!


Charlotte Sletten Bjorå er førsteamanuensis og karplantekonservator ved NHM. Hun har i mange år jobbet med Aloe-slekten og andre liljeslekter i Afrika.


Publisert 29. okt. 2015 10:15 - Sist endret 26. jan. 2019 01:31