Skeive dyr

Alle med hund, katt eller kanarifugl vet at det finnes dyr med adskillig bredere seksuell appetitt enn bare for artsfrender av det motsatte kjønn. Homoseksualitet er et vanlig fenomen i dyreriket. Det dreier seg ikke bare om tilfeldig homoseksuell kontakt, men også om pardannelse som varer livet ut.

Evolusjonsteorien sier at alt vi gjør har ett mål: Å føre slekten videre. Hvorfor bruker da så mange dyr så mye tid og krefter på sex som ikke ender i unger? Hvordan ser dyr på kjønn? Hvordan opplever dyr sin egen identitet og sex? Kan vi forstå oss selv – arten Homo sapiens – bedre med slik innsikt?

Denne kvelden møter du en zoolog, en veterinær og en adferdsbiolog som vil se nærmere på disse fenomenene – og en hel del andre!

Vin & Vitenskap er Naturhistorisk museums vellykkede konsept hvor deltagerne får korte, humørfylte og fengende foredrag i en sosial setting med noe i glasset. 21. juni går årets andre Vin & Vitenskapskveld av stabelen. Da møtes vi på Tøyen hovedgård som ligger midt i Botanisk hage. Gården er Oslos eldste tømmerbygning og er til vanlig ikke tilgjengelig for publikum.

Kort om foredragsholderne:

  Petter Bøckman

er utdannet zoolog og jobber som lektor ved Naturhistorisk museum i Oslo. Han er kjent fra radio og TV, hvor han svarer på allverdens spørsmål om dyr. Han har skjegg og foretrekker pulverkaffe, og jobber til daglig med undervisning og utstillinger. Han var fagansvarlig for NHMs store suksessutstilling «Mot naturens orden?», som tok opp homoseksualitet i naturen i 2007.

 

  Wenche Farstad

er utdannet veterinær med to doktorgrader og er professor i husdyrreproduksjon ved NMBU - veterinærhøgskolen. Hun har arbeidet med reproduksjon hos husdyr og ville dyr i 38 år og har sittet i kommiteer for veterinærmedisinske rettsråd, dyrevelferd og mattrygghet i en årrekke.  Hun er glad i jakt, fiske og friluftsliv og har vært oppdretter av engelsk springer spaniel og engelsk setter.

  Jens Andreas Huseby

er cand. scient. i human adferdsbiologi. Han jobber til daglig med digital innovasjon, hvor evolusjonstenkning og forståelse av menneskenaturen er mye mer relevant enn man kanskje tror. Han har spredt det glade darwinistiske budskap gjennom artikler og kronikker og opptredener på radio og TV – sist som gal ekspert i «Når kjemien stemmer» på NRK, programmet som testet om vi kan stole på instinktene våre i jakten på den perfekte biologiske match.

 

Torkjell Leira
samfunnsgeograf og rådgiver ved Naturhistorisk museum er ordstyrer for kvelden.


Informasjon og kjøp av billetter

Pris: 150,-

Inkluderer foredrag og et glass vin eller alkoholfri velkomstdrikk
I pausen vil baren være åpen.

Det er dessverre ikke flere billetter igjen til dette arrangementet - men vi gjentar programmet under Oslo Pride på Youngstorget 26. juni


Program:

Kl. 18.30         Dørene åpner på Tøyen hovedgård. Ankomst og

     servering av velkomstdrikk      

Kl. 19.00         Velkommen ved Torkjell Leira

Kl. 19.10         Foredrag med Wenche Farstad: Kjærlighet og

                       homoseksuell atferd hos dyr

Kl. 19.25         Foredrag med Petter Bøckmann: Ville dyr og dyrisk sex

Kl. 19.45         Pause (baren er åpen!)

Kl. 20.15         Foredrag med Jens Andreas Huseby: Homoseksualitet -

                       Survival of the unfit?

Kl. 20.30         Samtale mellom foredragsholderne og muligheter for

                       spørsmål fra salen      

Kl. 21.00         Slutt 


Vin & vitenskap besøker også Oslo Pride på Youngstorget 26. juni! Se mer på arrangementets side.

Publisert 5. juni 2018 11:53 - Sist endret 25. jan. 2019 17:01