Vin & Vitenskap: Plantenes hemmelige liv

Dette arrangementet er utsolgt.

Mange ser på planter som statister i tilværelsen. For mange dyr er de bare mat, men plantene har sine egne liv. De må reagere på omgivelsene og utnytte ressursene som alt annet levende. Siden de ikke kan bevege seg rundt slik dyrene kan, må de finne sine egne snedige triks for å skaffe seg næring, unngå å bli spist og i tillegg få paret seg. Denne kvelden har plantene hovedrollen. Du får lære mer om hvordan gress, trær og andre vekster responderer i kampen for tilværelsen. 

Illustrasjon for Vin & Vitenskap som viser blomster

17. desember går årets siste Vin & Vitenskaps-kveld av stabelen. Da møtes vi på Skatten Oslo på Tøyen torg i Oslo.

Om foredragsholderne

Bildet kan inneholde: kvinne, hår, ansikt, hake, øyenbryn.Siri Fjellheim
er professor i plantebiologi ved Norges Miljø og Biovitenskapelige Universitet (NMBU) og er spesialist på gress. Siri studerer hvordan gressene tilpasser seg ulike klima og hva disse tilpasningen har å si for utbredelsen av gressene. Hun er spesielt opptatt av hvordan gressene klarer å overleve i de ekstreme forholdene langt mot Nord. Hvordan overlever de vinteren og hvordan de klarer å blomstre på riktig tid i en kort vekstsesong?


Bildet kan inneholde: tre, branch, anlegg.Andreas Løvold
Anleggsgartner og trepleier (arborist) i Botanisk hage. Han har arbeidet med og for trær i mer enn 30 år. Hans daglige virke består av praktisk trepleie, forvaltning og undervisning. Andreas har blant annet skrevet en fagartikkel om trærnes biomekanikk, som handler om hvordan planter påvirkes av bevegelser.  Han har de siste årene hatt egne omvisninger i Botanisk hage med tittelen «fysioterapi for trær». Klatret mye i trær som barn – og har aldri vokst fra det!


Bildet kan inneholde: t skjorte, botanikk, erme.Marit Grønbech
Universitetslektor og botaniker ved Naturhistorisk museum og en kløpper på plantenes indre liv og levevis. Til daglig forteller hun om plantenes mangfoldige liv til museets besøkende, fra småskoleklasser til demensgrupper. Marit er mest glad i planter, men hevder hardnakket at hun også liker dyr. 


Informasjon og påmelding:

Kjøp billetter

Pris: 160,-

Inkluderer foredrag og et glass vin eller alkoholfri velkomstdrikk.

Program
18:30 Dørene åpner på Skatten. Ankomst og servering av velkomstdrikk
19:00 Velkommen ved Petter Bøckman
19:05 Foredrag med Siri Fjellheim: Gress – verdens viktigste plante?
19:25 Foredrag med Andreas Løvold: Bøy og tøy i skogen
19:45 Pause (baren er åpen!)
20:15 Foredrag med Marit Grønbech: Sleipe planter og lettlurte dyr
20:30 Samtale mellom foredragsholderne og spørsmål fra salen
21:00 Slutt

 

Publisert 20. nov. 2019 09:34 - Sist endret 17. des. 2019 12:38