AVLYST: Vin & Vitenskap: Mysterier i biologien

Som et tiltak for å forebygge koronasmitte er arrangementet avlyst. Les mer på UiO.no. Deltakere som har kjøpt billett vil informeres nærmere per e-post. 

Illustrasjon av astronaut som utforsker en fremmed planet

Etter råd fra nasjonale helsemyndigheter avlyser vi dette arrangementet for å forebygge smitte av koronaviruset. Dersom arrangementet settes opp på nytt vil det annonseres på våre nettsider nhm.uio.no

Dette arrangementet er utsolgt.

250 år med vitenskapelig karlegging av den levende verden har gitt oss mye kunnskap, men har også blottlagt enorme huller i vår viten. Hvor går grensene for hva vi vet? Hvor går grensene for hva vi kan vite? Hvordan startet livet, hvordan var overgangen fra avansert biokjemi til gjennomorganiserte levende organismer? Har dette bare skjedd her, eller har det skjedd flere steder i universet? Hva slags livsformer finnes egentlig på planeten vår? Denne kvelden blir du kjent med fagfeltene abiogenese, exobiologi og kryptozoologi.

Begreper du blir kjent med

Abiogenese: Hvordan startet livet, rent teknisk? Hvor går grensa mellom levende og ikke-levende? Hva er egentlig liv? Mens vi har ganske god oversikt over dagens biologi, er livets begynnelse fortsatt skjult for oss.

Exobiologi: Vår forestilling om liv på andre himmellegemer har vært preget av frykt, fantasi og monstre, men hva sier vitenskapen? Er det liv der ute? Hva er det mulig å vite når vi aldri har hatt en eneste liten grønn mann å undersøke?

Kryptozoologi: Dette er læren om dyr som kanskje finnes. Hva skjuler seg egentlig i havdypet, i mørke jungler og i vår egen bakgård nattestid? Finnes det faktisk sjøorm i Seljordsvatnet? Kan det finnes sjøorm der? Hvilke andre dyr skjuler seg på uventede steder?


Informasjon og påmelding

Pris: 200 NOK

Inkluderer foredrag og et glass vin eller alkoholfri velkomstdrikk
I pausene vil baren være åpen.

Kjøp billetter


Bildet kan inneholde: person, ansikt.Carl Henrik Gørbitz

Kjemiprofessor og ny direktør for UiO: Livsvitskap. Han startet sin karriere som knallforeleser i kjemi med bakoversveis og svidde øyebryn. Har siden blitt voksen, men er fortsatt en yndet foredragsholder. Er fagdommer i årets «Nerdy Science Cake Competition».

Foto: Universitetet i Oslo

Petter Bøckman

Utdannet zoolog og jobber som lektor ved Naturhistorisk museum i Oslo. Han er kjent fra radio og tv hvor han svarer på allverdens spørsmål om dyr. Han har skjegg og foretrekker pulverkaffe og jobber til daglig med undervisning og utstillinger.

Foto: Karsten Sund/Naturhistorisk museum

 

Bildet kan inneholde: briller, ansiktshår, skjegg, hår, ansikt.Torfinn Ørmen

Zoolog og førstelektor ved OsloMet. Tidligere har han arbeidet ved Naturhistorisk museum i flere år som museumslærer, slangepasser og diverse annet. Ørmen har mange ulike interesser og er en av Norges ledende eksperter på menneskets utvikling og drager. 

Foto: Per Aas/Naturhistorisk museum

 

Program for kvelden

18:30 Dørene åpner på Tøyen hovedgård. Ankomst og servering av velkomstdrikk
19:00 Velkommen ved Torkjell Leira
19:05 Foredrag med Carl Henrik Gørbitz: Abiogenese - på jakt etter livets begynnelse
19:25

Foredrag med Petter Bøckman: Exobiologi – liv mellom stjernene

19:45 Pause (baren er åpen!)
20:15 Foredrag med Torfinn Ørmen: Kryptozoologi – mellom tøv og vitenskap
20:30 Samtale mellom foredragsholderne og muligheter for spørsmål fra salen 
21:00 Slutt

 

Publisert 28. feb. 2020 09:08 - Sist endret 11. mars 2020 15:37