Vin & Vitenskap: Meteoritter – budbringere fra verdensrommet

Det vanligste i verden er stein som planetene er bygget av. Ikke alle stein er en del av planetene, men ligger som ubrukt byggemateriale i solsystemet. Noen ganger kommer slik stein fallende fra himmelen, som budbringere fra solsystemets fødsel og første tid. Det er meteoritter. Hva er det som er så fascinerende med disse steinene – og hva forteller de oss? 

Naturhistorisk museum har en av Europas beste meteorittsamlinger. Den kan du se i vår utstilling «Stein & bein». Denne kvelden møter du tre personer som er fascinert av stein og meteoritter på hvert sitt vis. Fra makro- til mikronivå. Vi serverer selvfølgelig mineralsk vin. 
Vin & Vitenskap er Naturhistorisk museums vellykkede konsept hvor deltagerne får korte, humørfylte og fengende foredrag i en sosial setting med noe i glasset. 15. november går årets siste Vin & Vitenskapskveld av stabelen. Da møtes vi på Tøyen hovedgård som ligger midt i Botanisk hage. Gården er Oslos eldste tømmerbygning som fortsatt står der den ble bygget, og er til vanlig ikke tilgjengelig for publikum.

Om foredragsholderne

Anne Birkeland
Geolog og første kvinne med doktorgrad i malmgeologi i Norge. Jobbet flere år som forsker, men ville etter noen år heller arbeide med hvordan mennesker forstår og lærer om naturen, enn å prøve å forstå stein. Derfor jobber hun som førstelektor ved Naturhistorisk museum i Oslo. Her underviser hun skoleelever og er med å lage utstillinger på en slik måte at helt vanlige mennesker kan ha glede av det. For tiden er hun mest opptatt av utstillinger om klima og klimaendringer, og har en viktig rolle i fornyelsen av geologiutstillingene som museet jobber med.


Morten Bilet
Mineral- og fossilhandler, meteorittsamler, skribent og foredragsholder. Du har kanskje hørt ham på radio eller TV når det snakkes om meteoritter? Han har skrevet populærvitenskapelige artikler om meteoritter i både inn og utland. Morten har også gitt ut flere bøker (Meteoritter, himmelens budbringere, 2008 og Norske meteoritter, 2014). Han er en engasjert amatørgeolog siden 1970-tallet og driver Bilet Geoservice med blant annet produksjon av geologiske samlinger for skoler og undervisning. Driver også nettstedet Geotop.no og jobber som innkjøpssjef i Forskerfabrikken Norge AS.


Jon Larsen
Gjesteforsker ved Institutt for geofag ved Universitetet i Oslo hvor han forsker på stjernestøv. Amatørgeolog, billedkunstner, plateprodusent og komponist. Kanskje mest kjent som gitarist i Hot Club de Norvège. Larsen startet i 2009 prosjektet Stardust som forsker på mikrometeoritter. I 2015 ble de første mikrometeorittene funnet i Norge verifisert ved Imperial College London. Etter analyser gjort ved Natural History Museum i London 2016 bekreftet ekspert på mikrometeoritter Dr. Matthew Gengle at Larsen hadde utviklet en treffsikker metode for å skille mikrometeoritter fra menneskeproduserte partikler.


Informasjon og påmelding:

Pris: 150,-

Inkluderer foredrag og et glass vin eller alkoholfri velkomstdrikk.
I pausen vil baren være åpen.

Påmelding og betaling

Program
18:30 Dørene åpner på Tøyen hovedgård. Ankomst og servering av velkomstdrikk
19:00 Velkommen ved Torkjell Leira
19:10 Foredrag med Anne Birkeland: Hva er der ute i verdensrommet?
19:25 Foredrag med Morten Bilet: Romstein – kondrulene kommer!
19:45 Pause (baren er åpen!)
20:15 Foredrag med Jon Larsen: Jakten på stjernestøvet
20:30 Samtale mellom foredragsholderne og spørsmål fra salen
21:00 Slutt

 

Emneord: vinogvitenskap, Forskningsformidling
Publisert 7. nov. 2018 10:40 - Sist endret 28. mai 2019 16:33