Vin & Vitenskap: Klima må klaffe og øl, vin og kaffe

Været blir varmere, villere og våtere. Hva har det å si for produksjonen av de mest populære drikkene våre? Blir kaffen og ølen dyrere? Vil vi i fremtiden drikke vin fra Hardangerfjorden? Påmeldingen er nå avsluttet. 

Bildet kan inneholde: servise, kaffe kopp, drikkevarer, servise, kjøkkenredskap.

Effekten av klimaendringer vises allerede. Kaffe og druer er avhengige av stabilt klima, og klimamodeller antyder store deler av dyrkingsområdet for disse plantene vil være for varmt, tørt eller variabelt om 30 år. I hvilken grad kan produksjonen flyttes? Hva vil disse endringene bety for de små øyeblikkene av nytelse som gjør hverdagslivet verdt å leve - som den gode kaffekoppen?

Vi tar utgangspunkt i FNs klimascenarioer. Hva skjer med produksjonen av kaffe, øl og vin hvis gjennomsnittstemperaturen på jordkloden stiger med 1,5 grader? Og hva om kloden blir enda varmere? Denne kvelden har vi har samlet et knippe eksperter som vil fortelle oss mer om hva vi har i vente.

Informasjon og påmelding

Påmeldingen er nå avsluttet. 

Om foredragsholderne

Charlotte Sletten Bjorå

Botaniker og førsteamanuensis ved Naturhistorisk museum. Hun er ekspert i botanisk systematikk. Bjorå har jobbet i Afrika i mange år, blant annet i Etiopia som er kaffens hjemland. Hun er en av de mest kunnskapsrike og morsomme botanikerne i landet og uttaler seg ofte i media om plantenes forunderlige verden og er dessuten veldig stolt over å ha egen wikipediaside på walisisk.


Bildet kan inneholde: servise, drikkevarer, stemware, barware, drikke.Fredrik Kolderup

Daglig leder i vinimportørselskapet NON DOS som siden 2006 har importert og produsert vin laget på naturlig vis, uten bruk av snarveier og tilsetningsstoffer. Alle vinbøndene NON DOS samarbeider med jobber i tråd med natur og kultur, uten bruk av unødvendige tilsetninger i verken vinmark eller kjeller.


Bildet kan inneholde: se, himmel, sky, skjorte, erme.Morten Sletten

Smaksentusiast! Til daglig jobber han med innkjøp av kaffebønner for Solberg-Hansen som er Norges største og eldste brenneri innen spesialkaffe, med en historie tilbake til 1879. Morten har jobbet hos Solberg Hansen siden 2010. Før det jobbet han flere år hos vinmonopolet.


Program

18.30

Dørene åpner på Klimahuset. Ankomst og servering av velkomstdrikk. Muligheter for en kikk i utstillingene

19.00 Velkommen ved Marit Grønbech
19.05 Foredrag med Charlotte Sletten Bjorå – Klimaendringer fører øl og kaffe til nye høyder 
19.25 Foredrag med Fredrik Kolderup - Vinproduksjonens utfordringer og muligheter ved klimaendringer
19.45 Pause (baren er åpen!)
20.15 Foredrag med Morten Sletten - Klimautfordringer for kaffebonden og fremtidens muligheter
20.30 Samtale mellom foredragsholderne og muligheter for spørsmål fra salen
21.00 Slutt   

Vin & Vitenskap er et konsept hvor deltagerne får korte, humørfylte og fengende foredrag i en sosial setting med noe i glasset. 21. oktober er første kveld etter en korona pause. Denne gangen møtes vi i Klimahuset – Nordens første utstillinghus om klima og klimaendringer som åpnet dørene sommeren 2020. Denne gangen kan du også få en kikk i utstillingene!

 

Publisert 11. okt. 2021 17:15 - Sist endret 21. okt. 2021 08:57