UTSOLGT // Vin & Vitenskap: Hva kan vi lære av sopp?

Visste du at sopp kanskje er verdens vanligste organismer? Sopp finnes overalt. For hver lille sopp du ser er det kilometervis med sopphyfer under føttene dine. Uten sopp ville det ikke vokse skog i verden, ei heller ville vi kunne drikke vin eller øl. Studiet av sopp var lenge en del av faget botanikk, men sopp er faktisk nærmere i slekt med dyr enn med planter, så i dag tilhører soppene sitt eget rike og studiet av sopp kalles nå mykologi.

Bildet kan inneholde: font, tekst, grafisk design, logo, design.

Denne kvelden er ikke en soppkontroll, men en feiring av soppens mangslungne biologi og kulturhistorie. Det svært soppkyndige teamet bestående av Siri Rui, Leif Ryvarden og Klaus Høiland gir deg innblikk i soppens forunderlige verden. Det vil bli korte underholdende foredrag. Og ikke minst blir det mulighet for mingling, spørsmål og samtaler med foredragsholderne.

10. oktober går årets tredje Vin & Vitenskaps-kveld av stabelen. Da møtes vi på Tøyen hovedgård som ligger midt i Botanisk hage. Gården er Oslos eldste tømmerbygning og er til vanlig ikke tilgjengelig for publikum.

Om foredragsholderne

Bildet kan inneholde: botanikk, anlegg, blomst, tre, tilpasning.

Siri Rui
Tekniker i kryptogamherbariene ved Naturhistorisk museum, med hovedvekt på lav og mose, men hun kan også veldig mye om sopp. Som tekniker gjennom 26 år har hun en enestående kunnskap om hva som vokser av ulike typer sopp i Norge og om hvordan kunnskapen om denne underlige livsformen har blitt bygget opp gjennom generasjoner av mer eller mindre sære amatører, fagfolk og entreprenører.

Bildet kan inneholde: hud, hake, rynke, panne, eldre.Leif Ryvarden
Mykologiens «grand old man» og har forsket på sopp i to mannsaldre i Norge, Afrika og Sør-Amerika og er professor emeritus ved Universitet i Oslo. I tillegg til en omfattende faglig vitenskapelig produksjon har han skrevet en mengde prisbelønte populærvitenskapelig bøker. Sammen Høiland fikk han Brageprisen for boka Er det liv, er det sopp i 1998.

Bildet kan inneholde: ansikt, panne, hode, hake, rosa.

Klaus Høiland
Professor emeritus i biologi med mykologi som hovedvirksomhet ved UiO. Høiland har vunnet en rekke priser for sitt formidlingsarbeid og blant annet sammen med Leif Ryvarden. Han formidler biologi med humor, kunnskap og tegninger og avholder en rekke kurs for studenter i mykologi. For tiden forsker han på slørsopp og mykorrhiza (sopprot) på Svalbard. Han behersker alle kategorier fagformidling fra å være sakkyndig i retten – til underfundige underholdningsinnslag på julebord i soppens tegn.

Informasjon og påmelding

Arrangementet er nå utsolgt