Fra vikingkost til Michelinstjerne

Dette arrangementet er utsolgt.

Visste du at vikingene spiste østers, ramsløk og kvann? Var vikingene med sitt skjegg, hjemmelaget øl og vill-sankede grønnsaker Nordens første hipstere?

Bildet kan inneholde: Produkt, Font, Logo, Tallerken, Grafikk.

Naturhistorisk museum forsker på plantebruk hos vikingene gjennom prosjektet «People and plants». Noen av funnene viser at de ville vekstene som brukes i de ny-nordiske restaurantene med Michelin-stjerner som Maaemo og Noma – også ble brukt av vikingene. Denne kvelden møter du tre personer som er med i forskningsprosjektet; en botaniker, en filolog/kunsthistoriker og en kokk. De vil gi deg innblikk i hvilke planter som har vært en del av den nordiske mat-tradisjonen gjennom tusen år, og kanskje vil kvelden gi deg nye perspektiver på plantebruk? For mat og drikke handler ikke bare om hva du spiser, men også om den sosiale sammenhengen. Planter, vin og øl har blitt brukt i ulike ritualer gjennom tidene for å oppnå en ønsket effekt.

Om foredragsholderne

Bildet kan inneholde: Ansikt, Hår, Hake, Øyenbryn, Frisyre.Anneleen Kool
Førstelektor og botaniker ved Naturhistorisk museum i Oslo. Hennes forskning er konsentrert om plantesystematikk, etnobotanikk, molekylær identifikasjon og DNA barcoding. I ett av prosjektene hun jobber med ved NHM ser hun på hvordan vikingene brukte planter og hvordan man gjennom plantenes migrasjonshistorie kan se spor etter vikingene.


Bildet kan inneholde: Hår, Ansikt, Frisyre, Øyenbryn, Smil.Karoline Kjesrud
Førsteamanuensis ved Kulturhistorisk museum i Oslo. Hun har doktorgrad i norrøn filologi og har forsket på middelalderens litteratur i de norrøne områdene. Nå arbeider hun med middelalderkunst, helgenkult og religiøs praksis, i tillegg til å forske på mennskers bruk og kunnskap om planter i vikingtid og middelalder. Ved siden av universitetsarbeidet driver hun en gård der hun forener gamle dyre- og plantetradisjoner med nyere viten.


Bildet kan inneholde: Fotografi, Ansikt, Hode, Munn, Still life fotografering.Gaute Vindegg
Frem til mars 2019 var han produktansvarlig på Maaemo hvor han var ansvarlig for råvarer til menyen. Maaemo er kåret til verdens 35. beste restaurant i 2019, og den eneste restauranten i Norge med tre stjerner i Michelin-guiden. Gaute er utdannet kokk, har studert botanikk og jobber nå som foredragsholder, sanker av ville vekster og rådgiver/utvikler av nye spennende oppskrifter og menyer. Han er veldig engasjert i hvordan man kan bruke alle slags planter som vokser til mat på nye og spennende måter. Kanskje tar han med noen smaksprøver?

Program

18.30 Ankomst og servering av velkomstdrikk
19.00 Velkommen ved Torkjell Leira
19.05 Kort intro om vinen som blir servert
19.10 Foredrag med Anneleen Kool: Vikingvegetarmat
19.25 Foredrag med Gaute Vindegg: Kunsten å koke tre
19.45 Pause (baren er åpen!)
20.15 Foredrag med Karoline Kjesrud: Øl, lin, løk og magiske ritualer
20.30 Samtale mellom foredragsholderne og muligheter for spørsmål fra salen
21.00 Slutt

 

Publisert 28. mai 2019 16:27 - Sist endret 27. aug. 2019 09:51