Geologiens dag - årets tema er jordskjelv

Delta på jordskjelvforedrag, jordskjelvdemonstrasjon, dinosaurpuslespill vulkaneksperiment og en rekke andre geologiske aktiviteter i Botanisk hage når Geologiens dag arrangeres for 14. gang.

Vulkaneksperiment for store og små. Foto: Hans Arne Nakrem/NHM

Formålet er å formidle geologi til barn og unge, lage en arena for nysgjerrighet, undring og geologi-engasjement.

Årets tema er jordskjelv!

Program

• Jordskjelvforedrag: "Skjelvet" - hva kan skje? med Conrad Lindholm fra NORASR (les mer om foredraget nederst på siden.
    • 11:30-12:00 Geo-rommet, Colletts hus (Zoologisk museum)
    • 13:30-14:00 Geo-rommet, Colletts hus (Zoologisk museum)
  • Ekskursjon: "Geologisk vandring på Tøyen" med paleontologi-professor Hans Arne Nakrem
    • 12:00, Oppmøte ved trappen inn til Geologisk museum (Brøggers hus)
  • Jordskjelv-demonstrasjon
  • Dinosaur-puslespill
  • Vulkanutbrudd i Botanisk hage
  • Grav ut fossiler og mineraler
  • Fossilpreparering
  • Dinobygging med LEGO
  • Steinorakelet - ekspertene sjekker dine fossiler og mineraler
  • Utforsk mineraler i mikroskop
  • Geologiquiz
  • Utlodning og salg av mineraler og fossiler
  • Salg av kaker, brus og kaffe.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

bildegalleri

Foredrag: "Skjelvet" - hva kan skje?

Med Conrad Lindholm, NORSAR

• 11:30-12:00 Geo-rommet, Colletts hus (Zoologisk museum)
  • 13:30-14:00 Geo-rommet, Colletts hus (Zoologisk museum)

Katastrofefilmen «Skjelvet» går på norske kinoer i september. I denne katastrofefilmen blir Norges hovedstad rammet av et kraftig jordskjelv. Ødeleggelsene er enorme. Tunneler og bygg kollapser. Mange dør. Det er fiksjon. Men Oslo kan bli rammet av kraftige jordskjelv også i fremtiden, og vi er kanskje dårligere forberedt enn vi ønsker. Erfaringer fra likartede geologiske regioner viser med tydelighet at store jordskjelv ikke kan utelukkes. Jordskjelvet i 1904 førte bl. a. til at Johanneskirken i Oslo ble revet og mange bygninger fikk mindre skader. Ett nytt skjelv av tilsvarende eller større styrke og en lokasjon nærmere hovedstaden vil ha et betydelig skadepotensial. Et teoretisk scenario gir enorme skader inklusive tap av menneskeliv. Foredrag gir oss et innblikk i jordskjelvgeologien.

Ekskursjon:  Geologisk vandring på Tøyen

Med paleontologi-professor Hans Arne Nakrem, Naturhistorisk museum

Oppmøtested: Trappen inn til Geologisk museum (Brøggers hus) kl. 12:00

Professor i paleontologi Hans Arne Nakrem (Naturhistorisk museum, Universitetet i Oslo) tar dere med på en tur fra Botanisk hage, opp til Ola Narr og tilbake via Munchmuseet. På turen, som tar ca 1 time, vil vi se et utvalg av bergartene som finnes i Oslofeltet; skifer og kalkstein, rombeporfyr, spor fra istiden og kanskje finner vi 470 millioner år gamle fossiler! Lava-intrusjoner vitner om jordskjelv og urolige tider i Osloområdet for 250-300 millioner år siden.

Emneord: Geologiens dag, Botanisk hage, fossiler, Mineraler, vulkaner, jordskjelv
Publisert 6. aug. 2018 10:36 - Sist endret 30. aug. 2018 22:23