Hundekjeks, geitskjegg og storkenebb

Planter kan ha de merkeligste navn. Hvorfor har mange navn fra dyreriket? Arrangementet er gratis, men det er begrenset antall plasser. Møt opp i god tid.

Bilde av planten hundekjeks.

Hundekjeks kan minne om karve. Foto: Kristina Bjureke, NHM

Kveldens omvisning i Botanisk hage vil gå mellom planter med snodige navn fra dyreriket. Noen navn er logiske. Kattefot ligner jo på små, søte kattepoter. Andre navn har med bruk og tradisjon å gjøre.

Menneskets beste venn – hunden – har gitt navnet sitt til flere planter i naturen. Noen av dem er hundegress, hundekjeks, hundetunge og hundepersille. I gamle dager var hunder ikke kosedyr, de bodde ikke inne i stua. Hunder bodde simpelt. Så ved å bruke ordet hund som en del av plantenavnet, signaliserte man noe mindreverdig. Det skulle fortelle folk at planten ikke kunne brukes til noe – verken krydder, medisin eller mat

Planter som ikke hadde nytteverdi, men som lignet nytteplanter, ble forbundet med hunden. Det var gjerne planter som hadde dårlig smak og luktet vondt. Hundekjeks ligner karve, som er en nyttig planten for mennesket. For å fortelle at den ikke kan brukes til mat eller krydder, fikk den hund med i navnet. På tilsvarende måte er det med hundepersille, som ligner persille, men er giftig.

Det er moro om du selv har noen anekdoter om planter med dyrenavn som du vil dele med oss andre denne kvelden.
 

Emneord: planter med dyrenavn, hundekjeks, geitskjegg, storkenebb
Publisert 7. juni 2021 09:56 - Sist endret 7. juni 2021 09:59