Utendørs utstilling: Planter i medisinbruk

Planter har blitt brukt i tusener av år i behandlingen av menneskelige sykdommer. Med over 390 000 kjente plantearter, hvordan skal vi da identifisere hvilke planter som er potensielle kilder til nye medisiner? 

Bildet kan inneholde: anlegg, bok, blomst, terrestrisk plante, utgivelse.

Farmasøytisk tidsreise: Fra historiske planteremedier til moderne medisiner

Forskningsprosjektet REA:Life er et tverrfaglig prosjekt som sporer utbredelsen av sykdom og historien om samfunnets økende bevissthet rundt epidemiologiske sykdommer fra 1500 tallet og frem til i dag. 

Hovedmålet er å forstå den historiske bruken av nordiske planter innen medisin og bruke denne kunnskapen til å identifisere plantebaserte forbindelser som kan brukes som nye medisiner. I dette prosjektet bruker forskere historiske tekster som inspirasjon for å «gjenoppdage» hvilke planter som har blitt brukt gjennom historien for å behandle sykdommer. Disse plantene er blitt identifisert, og en rekke moderne utstyr og metoder brukes nå for å identifisere nye bioaktive komponenter fra disse plantene.
 
Utstillingen gir en fremstilling og oversikt over REA:Lifes visjoner og mål. Fra de historiske tekstene som inspirerte oss, til å forklare hvordan vi identifiserte plantene og de moderne laboratoriemetodene som blir brukt for å undersøke kjemiske innholdsstoffer og teste deres biologiske aktiviteter.

Fakta om REA:Life

Prosjektet består av seksten forskere fra ulike fakulteter og museer på UiO og er et konvergensmiljø finansiert av UiO Livsvitenskap. Disse konvergensmiljøene er tverrfaglige forskningsgrupper som tar for seg de store utfordringene innen helse og miljø.

Les mer om REA:Life
 

Publisert 21. apr. 2021 15:40 - Sist endret 21. apr. 2021 15:41