Finn plasten

3.–7. årstrinn: Plast er et stort problem. Visste du at plastsøppel i havet er anslått til årlig å drepe over en million sjøfugler, ca. hundre tusen sjøpattedyr og et ukjent antall andre havdyr? Visste du at plastsøppel bare i havoverflaten dekker et område like stort som Afrika? 

Foto: Dolovis / NOAA Photo Library / Wikimedia Commons

Beskrivelse av opplegget

Sakte men sikkert har det gått opp for oss at plastsøppel i naturen er et av vår tids store miljøproblemer. Mye plastavfallet ender i havet. Marin plastforsøpling har derfor fått ekstra mye oppmerksomhet. Minst 10 % av verdens plastproduksjon - omkring 30 millioner tonn, ender opp i verdenshavene hvert år. Ifølge FN vil det omkring 2050 være mer plast enn fisk i havet hvis utviklingen fortsetter som nå.

Plast har lang nedbrytningstid. En vanlig brusflaske bruker omkring 450 år på å bli borte fra naturen. Noe plast bruker enda lenger tid – 600 år eller mer. Ingen vet egentlig hvor lenge nedbrutt plast vil sirkulere i naturen som mikroplast. Effekten på land mindre enn i havet, men også mindre kjent.

I forbindelse med vår midlertidige utstilling "Finn plasten" tilbyr vi undervisningsopplegg om problemene plasten skaper for dyrene i Norge.

Hva lærer elevene?

  • Hvorfor er plast i naturen et problem?
  • Eksempler på hvilke dyr som skades av plast.
  • Hva kan vi gjøre for å redusere plastproblemet?

Når

Fra 3. oktober og så lenge utstillingen vises frem til påsken 2018.

Hvor 

Norske sal og Svalbardrommet.

Varighet

Varighet: 1 time.

Målgruppe

Passer for 3. klasse og oppover. 

Emneord: plast, miljø, zoologi, Barneskole, forsøpling
Publisert 13. sep. 2017 13:14 - Sist endret 14. sep. 2017 15:04