Julens blomster og krydder

Lær mer om opprinnelsen til plantene vi bruker i julefeiringen

Ridderstjerne (Hippeastrum x acramanii).Den kalles ofte «Amaryllis», men med urette. Den rettmessige innehaveren av Amaryllis-navnet er en slektning som vokser helt sør i Afrika, Amaryllis belladonna. Den kan til forveksling ligne, men har mindre blomster Foto: Colourbox

Det lukter jul! Det sier mange når de kommer inn i et kjøkken hvor julebakst og julemat tilberedes. Førjulstiden er fylt av vellukt fra blant annet eksotiske kryddere, som lokker fram minner fra barndommens julekakebakst og tilberedning av sylte og medisterkaker.

Krydderne kommer fra planteriket. Vi bruker barken fra kaneltreet, blomsterknoppene fra nellik, fruktene fra pepperplanten, frøene fra kardemomme, bladene fra laurbærtreet, jordstengelen fra ingefær og så videre. Fra gammelt av har vi også brukt noen av plantene som vokser vilt i Norge, som karve og einer.

Publisert 1. des. 2011 17:25 - Sist endret 28. nov. 2016 18:13