Naturhistorisk museum planlegger nytt utstillingsveksthus

Konseptet består av fire veksthus, og bygger på jordens ulike klima- og vegetasjonssoner.  Med utgangspunkt i et nordisk, kaldt, temperert klima kan du som besøkende foreta en reise mot nord og en reise mot sør.
 

Fra arktisk til tropisk

Reisen mot nord leder direkte til Arktisk klima. Her får du oppleve arktisk klima og planteliv i en avdeling der temperatur, lys og fuktighet blir kunstig styrt.

Reisen mot sør leder deg til middelhavsklima, ørken og tropisk regnskog  - før du kan fortsette videre opp i fjellskråningene til tropisk tåkeskog.

Hver sone vil vise planteliv fra ulike deler av verden med tilhørende klima. Eksempelvis finnes det typisk middelhavsklima fem ulike steder på jorda. Hvert av disse områdene har et planteliv tilpasset klimaet, men med ulik evolusjonsmessig opprinnelse.

Den største klimasonen - tropisk regnskog - er planlagt til nesten  2000 kvadratmeter. Statsbygg er byggherre og leder prosjekteringen.

 

Skissemodellen illustrerer det nye konseptet for veksthuset. Dette er ikke en endelig modell for hvordan veksthuset vil bli seende ut. Foto: Oslo modellverksted

 

En gammel drøm

Bare 1 % av verdens blomsterplanter kan vokse utendørs i Norge. Botanisk hage vil vise publikum noen av de 99 % som ikke kan det, gjennom et stort og rikholdig veksthus med naturtyper fra hele verden.

Nå nærmer vi oss oppfyllelsen av en 80 år gammel drøm. Universitetet i Oslo har kommet langt i realiseringen av et nytt utstillingsveksthus – et naturfaglig opplevelsessenter.

I juni 2013 ba UiO Kunnskapsdepartementet om å sette i gang et nytt veksthusprosjekt.

Publisert 11. nov. 2010 17:29 - Sist endret 21. okt. 2016 12:04