Bønner, erter og linser

De tørre belgplantene blir hedret i FN’s internasjonale belgfruktår 2016.

Ulike belgplanter
Ulike belgfrukter, fra venstre: Black eye beans, black turtle beans, grønne linser, rosecoco beans, brune kikerter, limabønner, hestebønner/bondebønner, gule mungbønner. I midten: Mungbønner og røde linser. Foto: Kristina Bjureke

Hvorfor setter FN fokus på belgfrukter?

Helse

Belgfrukter kan bidra til å redusere sult og bedre helsen hos verdens befolkning.

Belgfrukter har mange gode egenskaper: De er rike på proteiner, mineraler og vitaminer, de er fiberrike og har lavt fettinnhold. Belgplanter har derfor mange gode helseeffekter.

Den gode sammensetningen av proteiner gjør at belgplantene kan erstatte kjøtt, og et godt supplement for de som vil redusere kjøttforbruket. Vi metter ti ganger så mange om vi spiser belgvekstene selv, framfor å bruke det som dyrefôr for deretter spise dyra.

Belger av jærerter og en fyrstikkeske
Belgene på jærerter er relativt små, med 6-8 erter. De krymper når de modnes og tørker. Foto: Sverre Bakkevig

Jordforbedring

Belgvekster er også gode jordforbedrere. De lever i symbiose med nitrogenfikserende bakterier og er derfor viktige i økologisk landbruk. Belgfrukter kan altså gi et viktig bidrag til bedre helse og miljø! 

Belgfrukt-utstilling i Botanisk hage

I Urtehagen har vi i 2016 en utstilling av et utvalg av både gamle og nye norske sorter, og andre mer eksotiske belgfrukter som tåler vårt norske klima. 


 


Publisert 18. mars 2016 10:04 - Sist endret 18. mars 2016 10:04