Avduking av 50 millioner år gamle fossile løvtrær fra Svalbard

Torsdag 21. desember åpner Botanisk hage en hard, 250 kilo tung julegave fra vår venneforening. Bli med når 50 millioner år gamle fossile blader skal avdukes i Palmehuset. Det blir ogå visning av dokumentarfilmen om prosessen med å hente ut fossilene. 

Plantefossiljegere på Svalbard

Gartnerne Andreas Løvold (t.v.) og Nils-Petter Bergersen, Botanisk hage, utstyrt for fossilekspedisjon til Longyearbreen, august 2016. Foto: Hans Arne Nakrem / NHM

En stor steinplate med fossile avtrykk fra løvtrær som vokste på Svalbard for 40-50 millioner år siden skal nå stilles ut i Evolusjonsrommet i Palmehuset i Botanisk hage. Bladene på steinen er til forveksling like blader fra nålevende slektninger. 

Steinen ble funnet foran Longyearbreen i 2015 av Botanisk hages gartnere. Hagen hadde fått støtte av Botanisk hages venner til å reise på studietur til Svalbard. Året etter dro to av gartnerne tilbake for å sikre og klargjøre steinen for transport. I år, med god hjelp fra Svalbard museum og med ny økonomisk støtte fra venneforeningen, ble steinen fraktet over snø til kai i Longyearbyen, videre over Barentshavet til Tromsø og så med bil til NHM på Tøyen. 

Det er svært hyggelig om du den 21. desember kl. 14.00 kan overvære avdukingen av fossilet. Det vil også være premiere på dokumentarfilmen 78 grader nord, som handler om prosessen med å bringe trebladfossilet til Oslo.

Emneord: Botanisk hage, fossiler, Svalbard, utstilling
Publisert 15. des. 2017 23:44 - Sist endret 20. des. 2017 14:25