Dinosaurenes tidsalder

Dinosaurene døde ut for 65 millioner år siden. Hvorfor er vi så fascinert av disse skapningene og andre forhistoriske dyr?

Dinosaurene har på mange måter tatt over for eventyrene om drager og troll. Men en viktig forskjell er at dinosaurene faktisk har eksistert. Hvordan og hvorfor de forsvant er et spørsmål som opptar forskere. Denne kvelden får du høre om dinosaurer men også om landlevende dyr fra dinosaurenes tidsalder og marine øgler. Kanskje har vi mennesker noe å lære av dinosaurene?

Vin & Vitenskap er Naturhistorisk museums nye konsept hvor deltagerne får korte og fengende foredrag i en sosial setting med noe i glasset. 9. november er vår fjerde Vin & Vitenskaps kveld. Da møtes vi på Tøyen hovedgård som ligger midt i Botanisk hage. Gården er en av Oslos eldste trebygninger og er til vanlig ikke tilgjengelig for publikum, men brukes som representasjonslokaler for ledelsen ved Universitet i Oslo.

Kort om foredragsholderne

Jørn Hurum

Professor i paleontologi ved Naturhistorisk Museum og Norges mest kjente dinosaurforsker. Han har også forsket på mange av de andre virveldyrene som levde i dinosaurenes tidsalder som fugl, pattedyr, fisk, fiskeøgler og svaneøgler. Forfatter av et titalls populære bøker om emnet. Han er som mange andre museumsansatte en ihuga samler og vil denne kvelden også vise frem deler av «dinokitch» samlingen sin.

Lene Liebe Delsett

Doktorgradsstipendiat i paleontologi ved Naturhistorisk museum. Lene skriver om marine øgler fra Svalbard som har vært døde i omtrent 150 millioner år. Masteroppgaven hennes var om svaneøgler fra samme sted og tid. Hun er opptatt av evolusjon, skjelettanatomi og liker å grave etter fossiler på Svalbard. Lene er engasjert miljøverner og skriver egen øgleblogg.

Johan Tønnesson

Professor i sakprosaforskning ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitetet i Oslo. Han er særlig opptatt av flerstemmighet i faglig sakprosa. Sammen med bl.a. Jørn Hurum og Merethe Roos har han i høst utgitt boka Sann opplysning? Naturvitenskap i nordiske offentligheter gjennom fire århunder. Tidligere redaktør for UiOs forskningsmagasin Apollon.

Torkjell Leira

Samfunnsgeograf og rådgiver ved Naturhistorisk museum er ordstyrer for kvelden.

Arrangementet er nå utsolgt.

Pris: 150,-

Inkluderer foredrag og et glass vin eller alkoholfri velkomstdrikk
I pausene vil baren være åpen.

18.45 Dørene åpner. Servering av velkomstdrikk

Velkommen ved Torkjell Leira
19.15 Jørn Hurum: Landlevende dyr fra dinosaurenes tidsalder
19.30 Lene Liebe Delsett: Sjømonstre