Fra planter til fiber og tråd

Kunnskapen og bruken av fiberplanter bygger en bru mellom natur og kultur. Vi stiller ut og demonstrerer denne kvelden både planter som blitt brukt i Norge, men også i andre land, for eksempel lin, nesle, ramie, geitrams, bomull, agave, hamp, jute og flere andre arter. Du kan prøve selv å bråke, skake og hekle lin.

Foto: Kristina Bjureke

Mange planter har sterke og smidige fibre som kan brukes til mange formål. De kan spinnes og veves til tekstiler, flettes til hatter, tvinnes til tau eller stoppes i dyner.

Det finnes mer enn 400 plantearter i verden som passer som råmateriale for plantefiber. Vi utvinner fibre fra blad, stengler og hår på frø fra ulike planter, for å lage alt fra tøy, tråd, tepper og tau til hatter, pengesedler og potetsekker. Vi bruker også hele stengler, bark og røtter til å lage bruksgjenstander som kurver, koster og spaserstokker, uten å skille ut fibrene.

Omtrent 50 ulike arter brukes i større omfang, men kun noen få planter brukes i stor skala over hele jorden: bomull, jute, hamp, lin og sisalagave.

Fra hvilke planter kommer klærne du har på deg i dag? Kommer noe av ditt tøy fra dyr?

Publisert 11. aug. 2017 10:29 - Sist endret 11. aug. 2017 10:29